Ringburgwal Grebbeberg, Rhenen

Published by Theo on

Het fantastische panorama vanaf de Grebbeberg (foto: Theo Buijsrogge)

De Grebbeberg is de zuidoostelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug en ligt 52 m boven de Nederrijn. Door het uitzicht op de rivier en zijn omgeving heeft de Grebbeberg historisch altijd een strategische positie gehad. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de Grebbeberg al in 2000 voor Christus fortificaties had. Later is hier door de Kelten een ringburgwal gebouwd, die de naam Heimenberg kreeg. Deze is in ere hersteld en bestaat uit een half ronde aarden wal van een paar meter hoog, geopend naar de rivier. Binnen de ringburgwal is een grote open plek, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de rivier, zijn uiterwaarden en omgeving. Dat geldt ook voor het oostelijk einde van de wal, waar een panoramaplatform is gemaakt.
Aan het westelijke einde van de wal staat de ruïne van een voormalige boswachterswoning. Ernaast staat de zogenaamde Koningstafel, een stenen plateau, waarvan bekend is dat Frederik V van de Palts hier jachtfeesten gaf. Hij was een jaar Koning van Bohemen, voordat hij vluchtte naar zijn neef, Prins Maurits, in Nederland.

De voormalige boswachterswoning met links de koningstafel (foto: voetstappen.nl)

Energie en ervaringen

Dit is een van mijn favoriete krachtplaatsen, vanwege het bos, het uitzicht en de hele fijne energie. Ik ervaar binnen de ring meestal een heel rustgevende, beschermende en helende energie, die het krachtigst is tussen de bomen aan de kant van de koningstafel. Bij de koningstafel voel ik vaak een vrije, blije, feestelijke energie.

Boodschap: Alles, de aarde, planten, dieren zijn een harmonieuze eenheid. Alleen de mens kan daar van afwijken als hij zijn hoofd gaat gebruiken. Je kunt ook kiezen om gewoon onderdeel van die eenheid te zijn en mee te stromen op het natuurlijke ritme.

Praktisch

Je kunt het makkelijkst parkeren bij de militaire begraafplaats langs de N225/Grebbeweg. Als je de weg oversteekt, dan ben je in het bos, waar je een mooie wandelingen kunt maken. Daarbij kun je op drie plaatsen met een trap afdalen naar de weg langs de rivier. De ringburgwal ligt ca. 350m van de parkeerplaats en volg je het pad langs de rivierkant, dan kom je er vanzelf.

Locatie op krachtplaatsen-kaart
Locatie op Google Maps: XJ23+Q3 Rhenen

Meer informatie

Wikipedia: Heimenberg

Boek: Leylijnen en leycentra in de lage Landen


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *