Michael-Apollo-lijn van Le Mans tot Bourges

Published by Theo on

Hoofdstuk 5 van het boek over de Michael-Apollo-lijn beschrijft de energielijn in Frankrijk tussen Le Mans en Bourges.

Op dit stuk van de Michael-Apollo-lijn door het centrum van Frankrijk maken de megalithische stenen steeds meer plaats voor kerken en kloosters. Deze zijn vaak gebouwd op oude tempels en megalitische bouwwerken. Veel kerken en kloosters hebben een bewogen geschiedenis waarbij ze in de loop der eeuwen veel te lijden hebben gehad van diverse godsdienstoorlogen en de Franse revolutie.

Een bijzondere geschiedenis kwam ik tegen bij Coulangé. Daar bleek de poort van de oude kerk diverse malen verkocht te zijn en nu onderdeel uit te maken van het Kloostermuseum van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Ook heel bijzonder is het plaatsje Saint-Valentin dat geheel in het teken van Valentijn en de liefde staat. Vele straatnamen verwijzen naar de liefde en de meest roman­tische plek is het Jardin des Amou­reux. Op Valentijns­dag (14 februari) houdt men een driedaags festi­val en worden in het dorp alle huizen versierd met bloe­men en harten. Er worden thema­maal­tijden georganiseerd en op zondag wordt een mis opgedragen aan alle verliefden. Het schijnt vooral onder Japanners erg populair te zijn om op die dag een liefdesbrief hier van een poststempel te laten voorzien.

De kerk van Saint Valentin vanuit het Jardin des Amoureux (foto: ADT Indre)

Heel indrukwekkend is de kathedraal van Le Mans. Op deze plek waren al mensen rond 4.000 voor Christus. Belangrijkste overblijfsel is de menhir Pierre Saint-Julien. Deze menhir uit roze zandsteen is circa 4,5 meter hoog en is op Place Saint Michel geplaatst tegen de noordwestelijke hoek van de kathedraal. Volgens de overlevering heeft de steen het uiterlijk van een vrouw die een laken draagt en is de opening in het midden haar navel. Door als jonge vrouw daar herhaald met je vingertop in te wrijven zou je erg vruchtbaar worden. Daardoor is dit gaatje heel glad geworden.

De kathedraal is niet alleen imposant om te zien, ook de energie in de kathedraal is zeer indrukwekkend. Ik voelde me er het centrum van het universum, zonder gedachten, krachtig, vrij en dankbaar. Heel bijzonder. Anderen die er eerder waren vertelde dat de energie jaren niet zo krachtig was, wellicht omdat er toen verbouwd werd. Bij een tweede bezoek, enkele jaren later, vond ik de energie iets minder indrukwekkend, maar nog steeds goed voelbaar. De energie stroomt van de noordgevel, naar de westelijke zijingang en verder door de toren.

De imposante zuidkant van de kathedraal van Le Mans vanaf het daar gelegen parkeerterrein (foto: Theo Buijsrogge)

Genoeg kerken, kathedralen en kloosters gezien? Ga dan naar de Dolmen de la Grotte aux Fées. Deze gigantische dolmen is elf meter lang en heeft drie enorme dekstenen. Hij staat in een weiland en wordt omringd door een kring bomen. De energie is goed voelbaar en liet mij voelen dat kracht niet alleen betekent overheersend te zijn, maar dat je ook simpel, liefdevol en moeiteloos krachtig kunt zijn.

De Dolmen de la Grotte aux Fées wordt omringd door bomen. Het pad loopt naar de parkeerplaats ernaast. (foto: Theo Buijsrogge)

Dit zijn slechts een paar van de krachtplaatsen op dit deel van de Michael-Apollo-lijn. Natuurlijk vind je alle plaatsen met beschrijving, praktische informatie en mijn ervaringen in het boek.

Alle krachtplaatsen, met foto en een deel van de tekst vind je op de interactieve kaart van de Michael-Apollo-lijn.

Heb je dit deel van de lijn zelf ervaren, deel dan hieronder jouw ervaring.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *