Michael-Apollo-lijn van Bourges tot Cluny

Published by Theo on

Hoofdstuk 6 van het boek over de Michael-Apollo-lijn beschrijft de energielijn in Frankrijk tussen Bourges en Cluny.

Dit deel van de Michael-Apollo-lijn begint in het vlakke rivierenland van het centrum van Frankrijk en
eindigt in de heuvels van de zuidelijke Bourgogne. De lijn wordt gemarkeerd door kerken en kloosters. Te beginnen met de indrukwekkende kathedraal van Bourges, waar de twee energiestromen van de lijn elkaar kruisen.

De kathedraal markeert het geometrische centrum van Frankrijk en deze plek was al lang belangrijk. In de 7e eeuw voor Christus was dit het centrum van het Keltische koninkrijk van de Bituriges Cubi. De bouw van de huidige kathedraal startte in 1195 en het was het eerste gotische gebouw ten zuiden van de Loire en was van groot belang voor het prestige van zowel de koning van Frankrijk als de aartsbisschop. Het werd daarom grootschalig, uniek en innovatief in zijn ontwerp. De kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bekend om de harmonische verhoudingen en de kwaliteit van de decoratie.

De energie is hier erg krachtig en goed voelbaar. Ik voelde hier onder andere overvloedige, uitbundige levensenergie. Het is interessant om de energie op verschillende plekken in en rond de kathedraal te voelen.

De kathedraal van Bourges is na ruim een eeuw bouwen ingewijd en de achterste toren was twee eeuwen daarna pas klaar
(foto: Theo Buijsrogge)

Een andere indrukwekkende kathedraal is de kathedraal van Nevers met zijn bijzondere, moderne glas-in-lood ramen.

Modern glas-in-lood in de kathedraal van Nevers (foto: wikipedia, Moreau.henri)

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn door de Duitsers per ongeluk bommen op de kerk gegooid in plaats van de spoorwegdepots die eigenlijk het doelwit waren. Daarbij sneuvelden vele glas-in-lood ramen. Tijdens de wederopbouw werd ervoor gekozen om hedendaagse kunstenaars, in samenwerking met meester-glasblazers het nieuwe glas-in-lood te laten maken. Dit werd een omvangrijk (1.052 m2 glas) en langdurig project met een uniek resultaat. De reacties op deze moderne ramen zijn wisselend. Wat vind jij ervan?

Bijzonder is ook de kathedraal van Moulins, met zijn dubbele bouwstijl, de zwarte Madonna die volgens de legende de kathedraal heeft beschermd en de triptiek van de geheimzinnige ‘Meester van Moulins’.

Het beeld van de zwarte Madonna zou zijn teruggebracht uit het Heilige Land als geschenk aan de toenmalige koning. In het gemeentearchief ligt een verhaal over een wonder in 1655, waarin de Maagd Maria Moulins beschermde tegen een brand die de stad in vuur en vlam zette. Nadat iemand de mantel die het beeld bedekte in de vlammen had gegooid hield de wind op en doofden de vlammen.

Het beroemde drieluik uit de 15e eeuw is geschilderd door de ‘Meester van Moulins’. Deze naam werd gebruikt omdat de identiteit lang onbekend was. Inmiddels is men er vrij zeker van dat dit Jean Hey, een Vlaamse schilder, is.

De Cathédrale Notre-Dame in Moulins heeft twee delen met verschillende stijlen (foto: moulins.fr)

In het beroemde bedevaartsoord Paray-le-Monial is de Heilige Hart verering ontstaan. In 1671 kreeg een Franse non hier een visioenen van Jezus die haar het mysterie van zijn compassievolle hart openbaarde. Hieruit ontstond een verering van het Heilige Hart (van Jezus), als symbool voor Gods grenzeloze en hartstochtelijke liefde voor de mensheid. Paray-le-Mondial groeide daardoor uit tot belangrijk bedevaartsoord. De energie schijnt er heel krachtig te zijn.

De Basilique du Sacré-Cœur in Paray-le-Monial (foto: wikipedia, Jackydarne)

Het zijn echter niet alleen maar grote, imponerende gebouwen, ook vind je hier interessante kleine
plaatsen. Zoals La Machina, dat zijn naam ontleent aan de door paarden aangedreven
kolenmijnmachine. En het kleine kerkje van Ternant met hele beroemde goudbeschilderde
altaarstukken. Bijzonder is ook de kerk van La Motte-Saint-Jean met hierin een nagebootste Lourdesgrot.

Veel van de kerken hier hebben gebeeldhouwde sculpturen met originele, humoristische en soms
vreemde figuren.

Tenslotte is de kerk van Suin uniek gelegen op een heuvel en biedt deze een mooi uitzicht vanaf het nabijgelegen Madonnabeeld. Behalve het geweldige uitzicht heb je hier ook een geweldige energie. Je kunt over de rotsen tot vlak onder de enorme madonna komen. Ik voelde daar hoe het is om alleen licht te zijn. Dat we van nature licht uitstralen en dat alleen wijzelf dat kunnen bedekken. En dat wij dit ook zelf kunnen ont-dekken, door alles wat niet volledig licht is los te laten (m.n. gedachten, want daar begint het mee).

In de kerk, tussen de altaren vond ik de energie niet zo helder en ik kreeg de ingeving om mijn licht te stromen zoals bij de madonna. Dat veranderde veel en gaf een gevoel van vrijheid, onwennigheid en verwondering zoals wanneer na lange tijd je ketenen verdwijnen. Ik zag dat ieder mens zichzelf onvrij maakt en zichzelf van zijn ketenen kan bevrijden. Hoe meer mensen zich op de Michael-Apollo-lijn verlossen van hun ketenen, hoe meer de levensenergie kan stromen en hoe krachtiger de lijn wordt, net zoals ik dat met mijn licht bij de Madonna voelde! Dit was een mooie start van een nieuwe energiereis die die dag met een lange reis uit Nederland begonnen was.

De Madonna kijkt uit over de Église Notre-Dame-de-l’Assomption (foto: monumentum.fr, Gimi 36)

Dit zijn slechts een paar van de krachtplaatsen op dit deel van de Michael-Apollo-lijn. Natuurlijk vind je alle plaatsen met beschrijving, praktische informatie en mijn ervaringen in het boek.

Alle krachtplaatsen, met foto en een deel van de tekst vind je op de interactieve kaart van de Michael-Apollo-lijn.

Heb je dit deel van de lijn zelf ervaren, deel dan hieronder jouw ervaring.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *