Ravensbosch, Valkenburg

Published by Theo on

Het Ravenbosch is een heuvelachtig bos, met hoogteverschillen tot zo’n 50 meter (foto: Theo Buijsrogge)

Het Ravensbosch (soms ook als ‘Ravensbos’ geschreven) is een gevarieerd, heuvelachtig bos met hoogteverschillen tot zo’n 50 meter. In het laaggelegen deel stroomt de Strabeek, een zijbeekje van de Geul, die aan de noordkant van het Ravensbosch ontspringt. De beek stroomt door twee waterpartijen en een moerasgebiedjes. 
In het bos komen bijzonder bijzondere flora en fauna voor, zoals het vuurvliegje of glimworm en de ruizenpaardenstaart.

Direct ten noorden van het bos liggen de restanten van de Romeinse villa Groot-Haasdal-Billich, ook wel Op den Billich genoemd. In de omgeving zijn meer Romeinse villa’s en andere Romeinse bouwwerken opgegraven.

Ten noordoosten van het Ravensbosch staat het voormalige klooster Ravensbosch tijdens een opgraving vijf stenen sarcofagen gevonden die vermoedelijk behoorden bij een Romeinse tempel. Dit klooster heeft nu een andere bestemming, onder andere een transportbedrijf, een paardenfokker en -trainer en een Bed en Breakfast, waar je samen met je paard terecht kunt. Op het terrein staat een monumentale mammoetboom, een Sequoiadendron giganteum uit 1885 van ongeveer 29 meter hoog.

De Strabekervloedgraaf, het beekje aan de lage kant van het bos (foto: Theo Buijsrogge)
In het het bos zijn twee waterpartijen. Dit is de grootste (foto: Theo Buijsrogge)
Het voormalige klooster Ravensbosch en de bijbehorende kerk hebben nu een andere bestemming (foto: Theo_Buijsrogge)

Ervaringen

Dit is een afwisselende plek, niet alleen door het bos, de hoogteverschillen, de weilanden het beekje en het meer, maar ook door de energie.

Wij liepen van zuid naar noord en daalden vanaf de kant van Valkenburg allereerst af naar het beekje. Hier kreeg ik een heldere boodschap: ‘Als je alles loslaat kun je helemaal Zijn’.

Bij het eerste, kleine meertje voelde ik oppervlakkig veel ruzie en gedoe en zocht daarom een diepere energielaag. Daar voelde ik het gemoedelijk en langzaam stromen. ‘Maak je niet druk en stroom gemoedelijk mee door het leven’. interessante combinatie met de energie erboven!

Iets verder, bij het grote meer vond ik de energie het helderst en fijnst. Hier voelde ik enorme rust. De energie liet me zien dat alles wat ik heb en vast wil houden, eist een stukje aandacht op. ‘Hoe meer je loslaat hoe dichter je bij je echte zijn komt’. Ter illustratie regende het vervolgens bladeren (het was herfst)…

Het is interessant ook eens de energie te voelen bij de restanten van de Romeinse villa

Praktisch

Het Ravensbosch ligt ongeveer een kilometer van het station van Valkenburg. Via de Bosstraat steek je de snelweg over en direct erna ga je linksaf het bos in. Wij parkeerden rond de kruising van de Bosstraat en De Valkenberg/Parallelstraat vanwaar het nog 500 meter is. Je kunt ook parkeren aan de Charles Eykdreef aan de westkant van het bos. Dit is een onverharde weg die je auto waarschijnlijk niet schoon bereikt.

Een rondwandeling in het bos, langs de beek en via de hoge kant terug is ongeveer 4 km.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Ravensbosch

Locatie op Google Maps: VRMC+X3 Schimmert

Meer informatie

Wikipedia: Ravensbosch


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *