Paleis Het Loo

Published by Theo on

De achterkant van paleis Het Loo vanaf de tuin (foto: Theo Buijsrogge)

In 1684 kocht stadhouder Willem III, de achterkleinzoon van Willem van Oranje het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo met de omliggende bossen en landerijen. Op deze plek wilde hij een nieuw jachtslot bouwen om te concurreren met buitenverblijven van andere Europese vorsten. In 1689, drie jaar nadat de zomerresidentie zo goed als klaar was, werden Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland en bij die status hoorde een groter paleis. Het paleis kreeg daarom een uitbreiding met vier paviljoens en een grotere tuin. Na de dood van koning-stadhouder Willem III is het paleis, tot 1975, door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als jachtslot en (zomer)verblijf. Na een ingrijpende renovatie is het paleis en de tuinen in 1984 geopend als museum. Van 2018 tot 2021 wordt het paleis opnieuw gerenoveerd en vindt er groot onderhoud en uitbreiding van de bezoekersfaciliteiten plaats. De stallen, de tuinen en het park zijn gewoon te bezoeken.

De barokke tuin met diverse fonteinen en standbeelden van goden en mythische figuren

Energie en ervaringen

Niet bewust dat hier een krachtplek was, viel me de energie al op. Omdat het paleis zelf gesloten was voor renovatie heb ik daar niets kunnen voelen. De energie voelde ik op veel plaatsen en het sterkst bij de westkant van het paleis, de kant van de parkeerplaats, de entree en de stallen.
De energie geeft mij een gevoel van zuiver authentiek zijn. Op de vraag of dit koninklijk is kreeg ik als antwoord: ‘Door zuiver authentiek te Zijn, stijg je al boven anderen uit.‘ De boodschap die ik kreeg was: ‘Maak jezelf niet afhankelijk van anderen, daal in jezelf en wees je authentieke Zelf‘.

Later las ik dat zich een sterk leycentrum bevindt in het kasteeltje Het Oude Loo en een iets minder krachtige bij de nabijgelegen vijver, bij een bankje, waar de beek onder het pad doorstroomt. Het nieuwe paleis heeft een leycentrum in het kidden van de centrale hal, onder de vlaggenmast op het dak. Iets om later nog eens te kijken hoe het hier voelt.

Praktisch

De entree voor een bezoek aan paleis Het Loo bevindt zich bij het stallenplein en de parkeerplaats. Deze is toegankelijk vanuit de Amersfoortseweg, door de borden ‘Paleis Het Loo’ te volgen.
De entree voor het Paleispark, waar o.a. Het Oude Loo in ligt, is minder goed aangegeven. Vanaf de Amersfoortseweg bij de parkeerplaats van het paleis, rij je ca. 800 m richting Amersfoort en daar ga je rechts. Aan het eind van die weg is een parkeerplaats. Parkeren is gratis, maar een dagkaart voor het gebied kost €2.
Het park rondom Jachtslot Het Oude Loo is alleen in april en mei geopend!

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Paleis Het Loo

Locatie parkeerplaats paleis Het Loo op Google Maps: 6WHV+94 Apeldoorn

Locatie parkeerplaats paleispark op Google Maps: 6WJG+XG Wenum-Wiesel

Meer informatie

Nationaal Museum Paleis Het Loo

Kroondomein Het Loo

Wandelkaart Paleispark Het Loo


1 Comment

Serge · 5 oktober 2024 at 23:20

De toegang naar het paleis en de parking zijn gerenoveerd. 8 euro parkeren & ca. 20 euro pp entree paleis. Stallen zijn vrij toegankelijk, hierin de koetsen en auto’s vh koningshuis.
Het energetisch centrum lijkt vanaf ‘de Spie’ te komen aan de zevensprong. Deze bevind zicht loodrecht op de ingang en tuinen vh paleis. in ‘de Spie’ komen zeven !! Leylijnen samen. Energie is was lastig om op af te stemmen omdat op één meter vh monument het verkeer voorbij raast.

bezocht 05/10’24

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *