Munnikenland bij Slot Loevestein

Published by Theo on

Door verlaging van de bodem en verwijderen van diverse bomen is er meer ruimte voor de rivier gekomen (foto: Theo Buijsrogge)

Iedere Nederlander kent Slot Loevestein en het verhaal dat de hier gevangen gehouden Hugo de Groot wist te ontsnappen door zich in een boekenkist te verstoppen en zo stiekem uit het kasteel werd gedragen.

Minder bekend is het gebied eromheen, het Munnikenland. Het is eigenlijk een landtong tussen de Waal en de Afgedamde Maas (die tot de afsluiting in 1904 de hoofdstroom van de Maas vormde).

Rond 1200 bestond deze landtong uit diverse eilanden en kreken. In 1264 werd het gebied in bruikleen gegeven aan Cisterciënzer monniken. Zij bouwden kloosterboerderij het ‘ Munnikenhof ‘ en polderden het land in. Het meest westelijk en gelegen eiland werd vanwege de strategische ligging niet aan de monniken ter leen gegeven. Hier is vanaf 1358 Slot Loevestein gebouwd.

In het kader van het bouwprogramma ‘Ruimte voor de rivier’ is in het Munnikenland een plan uitgevoerd dat de waterberging vergroot en meer ruimte gaf voor natuur en recreatie. De bestaande Waaldijk is naar het oosten verlegd en de uiterwaarden en de oude dijk zijn afgegraven. Dit geeft de rivier bij hoog water meer ruimte met een lager waterpeil als gevolg.

De natuur laat men nu zoveel mogelijk ongemoeid. Ook wandelaars mogen vrij hun gang gaan en worden gestimuleerd lekker te struinen buiten de gebaande paden om.

Mensen, natuur en wild krijgen hier alle ruimte (foto: Theo Buijsrogge)
Struinen langs de Waal (foto: Theo Buijsrogge)

Ervaringen

Ik was er al jaren niet geweest en was positief verrast door de nieuwe ontwikkelingen. Er was prachtige natuur, met vele vogels, en groot wild.

Het voelde heel plezierig en feestelijk. Op diverse informatieborden las ik dat de naam Munnikenland van Monniken kwam die hier een klooster hadden. Dat klooster heb ik na mijn rondwandeling nog even speciaal bezocht en hier vond ik een vergelijkbare energie.

De boodschap die ik hier ontving was: ‘Moeilijkheden zijn er altijd, daar kun je niets aan doen. Plezier kun je alleen zelf maken.’ en ‘Hou het simpel, geniet van het leven.’

Praktisch

Neem op de provinciale weg N322 de afslag naar Slot Loevestein. Van hieruit is het bijna 4 km door het Munnikenland tot aan kasteel Loevestein. Na 900m volgt een scherpe bocht en direct daarna een eerste parkeerplaats. 1,5 km verder rijd je langs het oude klooster en aan het eind is weer een parkeerplaats bij het kasteel.

Beide parkeerplaatsen zijn prima als startpunt voor een wandeling door het Munnikenland. Ook leuk is vanuit het Slot het wandelpad naar westen te volgen. Dat pad eindigt bij het voet- en fietsveer over de Afgedamde Maas. Het brengt je naar Woudrichem, een leuk vestingstadje.

De voormalige kloosterboerderij ‘Munnikenhof’ wordt gemarkeerd met een stenen muurtje. (foto: Theo Buijsrogge)

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Munnikenland

Locatie op Google Maps: Munnikenland

Meer informatie

Korte video over de natuurontwikkeling: Project Munnikenland


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *