Mummiekelder, Wiuwert

Published by Theo on

“Onder verhoogd koor grafkelder met gemummificeerde lijken” zegt het ANWB bord (foto: Theo Buijsrogge)

Dit is een heel bijzondere plek. De Nederlands hervormde kerk dateert van rond 1200. In 1609 is er een grafkelder gebouwd en het koor erboven verhoogd. Dit was het familiegraf van de adelijke familie Walta, die eigenaar waren van een groot deel van de landerijen in de omgeving en zelf in een vlak bij de kerk gelegen kasteel woonden.
In 1765 werd in de grafkelder door timmerlieden toevallig een schokkende ontdekking gedaan. De lijken in de kisten bleken niet te zijn vergaan, maar ingedroogd en gemummificeerd. Er zijn vanaf dat moment vele onderzoeken gedaan en in 1800 zijn diverse kisten meegenomen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Buiten de kelder vielen de lichamen vrij snel tot stof uiteen. Zo is er veel verloren gegaan en van de elf mummies zijn er nog slechts vier over. In de loop der tijd zijn er diverse verklaringen genoemd, zoals extreme uitdroging, bodemgassen, aardstralen of een wonder. Een sluitende verklaring is er nog steeds niet, dus voorlopig blijft het een wonder. Aan de vogels die in de kelder zijn opgehangen is te zien dat de kelder zijn uitdrogende werking nog steeds heeft behouden.
Er zijn nog meer mysteries rond deze kerk, die de beheerder je bij een bezoek in geuren en kleuren zal vertellen.
Zo hadden nazaten van de familie Walta zich aangesloten bij de predikant Jean de Labadie. Deze verliet de katholieke kerk en vormde met zijn extreme ideeën een groep volgelingen om zich heen. Deze Labadisten werden overal waar ze kwamen verdreven en na vele omzwervingen vestigden zij zich uiteindelijk in het kasteel van de familie Walta. Uiteindelijk stierven ze uit en mogelijk zijn enkele als mummie in de grafkelder terecht gekomen. Het kasteel was helemaal uitgeleefd en is in 1733 afgebroken.
Een ander verhaal gaat over de kosteres van de kerk, die naast de kerk woonde en vier zonen kreeg. Drie overleden er aan dezelfde zeer zeldzame ziekte. Toen het bij de vierde ook begon kreeg ze een ingeving om naar het centrum van het dorp te verhuizen. Na de verhuizing werd deze zoon vervolgens helemaal beter.

De vier resterende kisten met mummies (Foto: Theo Buijsrogge, met toestemming van de beheerder)
De mummiekelder bevindt zich in de Nicolaaskerk (foto: Theo Buijsrogge)

Energie en ervaringen

De energie is goed voelbaar in de kerk en heeft iets mysterieus.
De boodschap die ik er kreeg was: Het leven is een mysterie, probeer het niet allemaal te begrijpen, maar verwonder je en blijf in het nu.

Ook anderen rapporteren een hele sterke energie aan de noordkant/zowel in de graf-/mummiekelder als daarbuiten/buiten de kerk op het terrein

Praktisch

De mummiekelder bevindt zich in de Sint Nicolaaskerk in Wiuwert (officieel: Wieuwerd). Dit is in het kleine dorpje langs de N384 niet te missen.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Mummiekelder

Locatie op Google Maps: 4M6Q+2Q Wiuwert

Meer informatie

Mummiekelder.nl

Wikipedia (incl. reportage van het polygoonjournaal uit 1978 over de mummies: Wieuwerd

Boeken: Spirituele plekken in Nederland


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *