Michael-Apollo-lijn van Athene tot Rhodos

Published by Theo on

Het laatste deel van Griekenland verlaat de Michael-Apollo-lijn het vasteland en stroomt vervolgens door diverse Griekse eilanden. Het boek waarin ik de energielijn beschrijf is, behalve op mijn eigen ervaring, vooral gebaseerd op het werk van Paul Broadhurst en Hamish Miller. Zij gaven aan niet alle eilanden te hebben onderzocht. Er waren gewoon te veel mogelijkheden om in korte tijd te onderzoeken.

Mogelijk gaat de lijn ook door Naxos, dat tempels van Apollo en Demeter heeft. Ook ligt op het eiland de oude marmergroeve van Apollon, die vele tempels in Griekenland van marmeren beelden voorzag. Zo’n 3.000 jaar voor Christus is hier de beeldende kunst ontstaan, mogelijk mede door de overvloedige aanwezigheid van marmer.

Misschien gaat de lijn zelfs door het kleine eiland Patmos, waar Johannes zijn openbaringen ontving die in het boek Openbaringen van de bijbel zijn beschreven. Hier vind je een indrukwekkend klooster dat eruit ziet als een kasteel.

Of Kos, de geboorteplaats van Hippocrates, de ‘Vader van de Geneeskunde’.  Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Tot op de dag van vandaag wordt door artsen bij toetreding tot de beroepsgemeenschap de eed van Hippocrates afgelegd. Het Asklepion is het belangrijkste monument van Kos en was het beste en bekendste ziekenhuis in de antieke tijd.

Knidos is een oude Griekse stad aan het uiteinde van het langgerekte Turkse schiereiland tussen Kos en Symi. Het was lid van de zogenaamde Dorische Hexapolis (een verbond van zes steden). Het religieuze centrum was de tempel van Triopius Apollo.

Symi wordt vaak genoemd in relatie tot de Michael-Apollo-lijn. In de Sacra di San Michele zag ik een kaart waarop de lijn door het Klooster van Aartsengel Michaël op Symi liep. Volgens anderen past de energie hier er ook goed bij, dus heb ik deze krachtplaats in het boek opgenomen.

De twee energiestromen, die de Michael-Apollo-lijn vormen kruisen elkaar in Athene, in Delos (drie keer zelfs!) en in Rhodos.

Athene

Athene is de grootste en dichtstbevolkte stad van Griekenland en het centrum van het economische-, politieke- en culturele leven. Het is vernoemd naar de godin Athena en een van de oudste steden ter wereld. Het oude Athene ontstond rond 3500 v.Chr. als nederzetting op de Akropolis en evolueerde in de 6e eeuw v.Chr. in een machtige stadstaat. Het was het belangrijkste centrum van kunst, kennis en filosofie met grote filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles. Athene was de enige Griekse stad waar gewone burgers de macht hadden in een directe democratie. Athene wordt daarom wel gezien als de geboorteplaats van de democratie en wordt ook vaak gekarakteriseerd als de bakermat van de westerse beschaving.

Het grootste gebouw op de Akropolis is het Parthenon. Deze tempel is in 447 v.Chr. gebouwd ter ere van de godin Athena Parthenos (de Maagd). Het Parthenon is in de 6e eeuw ook omgebouwd tot kerk en na de Turkse verovering in 1460 tot moskee. Tijdens de belegering door de Venetianen in 1687 hadden de Turken hun munitie opgeslagen in het Parthenon, in de verwachting dat de christenen het monument niet zouden aanvallen. Dit gebeurde echter wel en een precies gerichte bom veroorzaakte een grote explosie die een groot deel van het Parthenon verwoestte. De meeste overgebleven sculpturen bevinden zich, als gevolg van de verzameldrift van Lord Elgin, in het British Museum.

De energiestromen kruisen elkaar precies in het Parthenon en gaan op de Akropolis ook door het Erechtheion, een oude tempel van Athena en Poseidon, aan de noordkant van de Akropolis.

De energie stroomt naast de Akropolis ook door het Monument van Thrasyllos, het Asklepieion en langs het Theater van Dyonisos.

Athene is ontstaan op de Akropolis, wat later de heilige plek werd van de eromheen uitbreidende stad. (bron: wikipedia, George E.Koronaios)
Het Parthenon is gewijd aan Athena Parthenos, de beschermgodin van de stad Athene. (bron: wikipedia, Haitham_Alfalah)

Delos

Dit kleine eiland is de geboorteplaats van Apollo en zijn zus Artemis en het was een van de meest heilige plaatsen voor de oude Grieken. Nu is het een van de grootste en indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van Griekenland.
Volgens de mythologie had Zeus, die het niet zo nauw nam met de echtelijke trouw, zijn oog laten vallen op Leto en maakte haar zwanger. Hera, de echtgenote van Zeus, zinde op wraak en stuurde de slang Python achter haar aan. Ook verbood ze Leto om op het land en overal onder de zon te bevallen. Zo zwierf Leto rond op zoek naar een rustige plek om te bevallen. Alle streken weigerden haar te ontvangen, omdat ze bang waren gestraft te worden door de wraakzuchtige Hera. Uiteindelijk belandde Leto op het kale, rotsachtige eilandje Delos, dat geen vaste plek had in de Egeïsche Zee. Leto beviel hier van een goddelijke tweeling: Apollo, de god van het licht en zijn zus Artemis, godin van de jacht en de maan. Delos kreeg toen een vaste plaats in de Egeïsche Zee en Zeus schikte een krans van eilanden eromheen. Zo werd Delos het centrum van de Cycladen.

Delos was al bewoond vanaf zo’n 3000 v.Chr. In de 16e eeuw v.Chr. verspreidden de Myceners zich over de Cycladen en kreeg Delos zijn heilige karakter. In de 6e eeuw v.Chr. werd het door Athene veroverd. Behalve als heilige plaats groeit het dan ook in economisch opzicht en groeit uit tot een vrije stadstaat. In de 1e eeuw v.Chr wordt het in een oorlog verwoest. Piraten maken vervolgens definitief een einde aan het religieuze en economische leven in Delos.
Vanaf 1872 begon een langdurige en omvangrijke reeks wetenschappelijke archeologische opgravingen.

De energiestromen van de Michael-Apollo-lijn geven energie aan de hele nederzetting en kruisen elkaar drie keer op het eiland.

Vanaf de top van de berg Kynthos heb je een prachtig overzicht over de vele archeologische monumenten van Delos.
(bron: Theo Buijsrogge)

Rhodos

Rhodos is het grootste eiland van de Dodekanesos. Vanwege de vele zonuren trekt het vele toeristen.
Volgens de Griekse mythologie verdeelde Zeus, na zijn zege over de reuzen, het land onder de Olympische goden. Omdat de zon (ofwel zonnegod Helios) ontbrak kreeg deze niets. Hij klaagde hierover bij Zeus en verzocht een nieuw land dat uit zee zou rijzen aan hem te geven, wat Zeus accepteerde. Zo ontstond een mooi groen eiland dat de zon vertroetelde met zijn stralen. Hij noemde het Rhodos naar zijn geliefde, waarmee hij zeven zonen kreeg.

De Michael-Apollo-lijn loopt over het centrum van het eiland en begint met een kruising van energiebanen in het Kritinia kasteel. Dit kasteel is in 1472 gebouwd door de Ridders van Sint-Jan om de inwoners te beschermen tegen piraten en Turkse invallen. Het dorp Kritinia, wat ‘Nieuw Kreta’ betekent, is gesticht door enkele families die tijdens de Turkse overheersing van Kreta van het eiland waren ontsnapt.

Kasteel Kritinia, ofwel Nieuw Kreta (Bron: Castle-chalet.nu)

Vanaf hier splitsen de energiestromen van de lijn zich en deze verlaten het eiland weer aan de oostkant bij het Feraklos kasteel en bij de Akropolis van Lindos. Beiden zijn rotsplateaus van ruim 80 meter met een dorp eromheen.

De Michael-Apollo-lijn gaat vervolgens verder naar Israël.

De opvallende witte huizen van Lindos contrasteren mooi met de omgeving (bron: wikipedia, EfiRod)

Dit zijn slecht enkele krachtplaatsen in het kort. Alle krachtplaatsen hebben hun eigen unieke verhaal. Alle verhalen, exacte locaties en praktische details over de krachtplaatsen vind je in het boek.

Alle krachtplaatsen, met foto en een deel van de tekst vind je op de interactieve kaart van de Michael-Apollo-lijn.

Heb je dit deel van de lijn ervaren, deel dan hieronder jouw ervaring.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *