Michael-Apollo-lijn in Israël en Jordanië

Published by Theo on

Na een lange weg door Europa gaat de Michael-Apollo-lijn door het noordelijke deel van Israël. Vervolgens door Jordanië en nog verder.

Het gebied in Israël speelt een belangrijke rol in drie van de grootste religies in de wereld: het jodendom, het christendom en de islam. Met name in de Bijbel staan specifieke gebeurtenissen beschreven op de krachtplaatsen op dit deel van de lijn.

Haifa en het Karmelgebergte

Haifa is een haven en badplaats. Door de eeuwen heen is de stad veroverd en bestuurd door Byzantijnen, Arabieren, Kruisvaarders, Ottomanen, Egyptenaren en Britten. In de 12e eeuw begonnen, in navolging van de profeet Elia, groepen religieuze kluizenaars de grotten van dit gebied te bewonen. Hieruit ontstond de Orde van de Karmelieten.
De energielijn gaat in Haifa door de Grot van Elia en het door de Karmelieten gebouwde Stella Maris Klooster.

Onder het hoofdaltaar van het Stella Maris Klooster bevindt zich een grot waar Elia ook zou hebben geleefd (foto: Wikipedia, Larry_Koester)

Haifa ontwikkelde zich van de haven naar het Karmelgebergte. De berg was in de oudheid bedekt met wijngaarden en is altijd bekend geweest om zijn vruchtbaarheid, veroorzaakt door veel neerslag en de vochtige zeewind. Het Karmelgebergte speelt in vele religies een belangrijke rol en wordt als heilige berg gezien. Het bekendste verhaal (1 Koningen 18) is waarschijnlijk de strijd van de profeet Elia tegen de Baäl-priesters. Hij suggereerde dat een langdurige droogte veroorzaakt werd doordat ze Baäl aanbaden en daagde ze uit om te testen wie de echte god was. Op de berg zouden zowel Elia als de 450 Baäl-priesters een offer brengen. Alleen de echte god zou dan het offer met vuur verbranden. Bij de Baäl- priesters gebeurde de hele dag niets en bij Elia kwam er vervolgens meteen vuur uit de hemel. Het volk was overtuigd en Elia riep ze op de Baäl-priesters te grijpen, waarna hij ze heeft gedood. Vervolgens kwam er vanuit zee een grote storm met veel regen die een einde maakte aan de droogte.

Hoewel niet exact bekend is waar de strijd tussen Elia en de Baäl priesters plaats vond, wordt aangenomen dat dit op het hoogste punt van de zuidoostelijke flank van het Karmelgebergte was. Onder islamitische controle kwam deze locatie bekend te staan als ‘El-Muhraqa’, wat ‘brandplaats’ betekent.
Toen de Karmelieten terugkwamen naar het Heilige Land vestigden ze zich onder andere hier en bouwden het El-Muhraqa klooster. Vanaf het terras, op het dak van het klooster, heb je een prachtig uitzicht over de Jizreël vallei.
De twee energiestromen van de Michael-Apollo-lijn kruisen elkaar in het klooster.

Megiddo

Vervolgens gaat de lijn door Megiddo. Deze plaats ligt strategisch ten opzichte van de pas door het Karmelgebergte. Van hieruit had men controle over de toegang tot de pas en de oude handelsroute die Egypte met Mesopotamië en Anatolië verbond. Om dezelfde reden zijn hier veel veldslagen geweest. Zo werd dit mogelijk ook het symbool voor de strijd tussen God en zijn vijanden. In het nieuwe Testament
(Openbaringen 16:16) is deze plek bekend als Armageddon, de plek van de allesvernietigende eindstrijd tijdens het einde der tijden.

Dit blijkt geen onheilspellende plek, maar een plaats met een opmerkelijk positieve energie te zijn.

De oude stad van Megiddo ligt strategisch en op een heuvel (foto: Wikipedia, Itamar Grinberg)

Taborberg

Volgens het nieuwe testament beklom Jezus met zijn discipelen Jacobus, Johannes en Petrus de Taborberg. Op de top zagen zij een gedaanteverandering van Jezus. Hij nam een lichtstralend lichaam aan en sprak er met Elia en Mozes. Vanuit een wolk zou een stem gezegd hebben: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!’. Deze gebeurtenis staat bekend als de Transfguratie van Jezus.
Daarna werd de berg een bedevaartsoord en zijn er vele kerken en kloosters van verschillende religies op gebouwd.

Mozaïek van de Transfiguratie in de gelijknamige kerk op de Taborberg (foto: Wikipedia, Fallaner)

Beit She’an

In Beit She’an zijn bij archeologische opgravingen 18 opeenvolgende oude steden zijn ontdekt! Vanaf de
prehistorie hebben hier veel verschillende volken gewoond. Elk met hun eigen geloof en goden waarvoor ze op de Michael-Apollo-lijn hun heiligdommen bouwden.
Het is een van de meest spectaculaire Romeinse en Byzantijnse vindplaatsen in Israël en een belangrijke toeristische attractie.

Beit She’an National Park, gezien vanaf het Romeinse theater (foto: Wikipedia, Konrad_Summers)

Jordanië en verder

Het boek Michael-Apollo-lijn waarin ik de hele energielijn beschrijf is, behalve op mijn eigen ervaring, vooral gebaseerd op het werk van Paul Broadhurst en Hamish Miller. Zij brachten de lijn tot en met Israël in kaart. De energie stroomt echter gewoon verder richting Jordanië, het Arabisch schiereiland en India.

In het boek beschrijf ik enkele interessante plaatsen in het noorden van Jordanië die in het verlengde van de lijn liggen. Recent was ik zelf met een studiegroep op energiereis in Jordanië en bezochten we heel kort Jerash. Daar stelden we vast dat de Michael-Apollo-lijn zeker hier doorheen gaat. De energie vond ik het sterkst bij de tempel van Artemis. Ik voelde daar een explosie van levensenergie.

De stad Jerash, aan de rivier de Jabbok, heette in de oudheid Gerasa of Antiochië aan de Gouden
Rivier
. Gerasa wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeins-Byzantijnse
steden in het Midden-Oosten. Het is nu een uitgebreide archeologische vindplaats. Je vindt
in de oude stad onder andere tempels van Zeus, Artemis en Dionysos en diverse Byzantijnse kerken.

De oude stad van Jerash strekt zich uit over anderhalve kilometer. De tempel van Artemis is links in de achtergrond te zien. (foto: tripadvisor, Pativero)

Dit zijn slecht enkele krachtplaatsen in het kort. Alle krachtplaatsen hebben hun eigen unieke verhaal. Alle verhalen, exacte locaties en praktische details over de krachtplaatsen vind je in het boek.

Alle krachtplaatsen, met foto en een deel van de tekst vind je ook op de interactieve kaart van de Michael-Apollo-lijn.

Heb je dit deel van de lijn ervaren, deel dan hieronder jouw ervaring.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *