Levensvreugde in Brielle en diepe rust in een bijzonder mooi ei

Published by Theo on

Na een afspraak in de buurt van Rotterdam besluiten we door te rijden naar Brielle. Ik had erover gelezen in het blog van Joke Visker. Ze schreef dat er een krachtplaats net buiten de kerk is. Daarna bezochten we ook nog de mooiste vogelkijkhut van Europa. Het werd een bijzondere middag met mooie ontmoetingen en heerlijke energie-ervaringen.

Brielle

Brielle, dat ook bekend staat als Den Briel, is een historische vestingstad met een van de best bewaarde verdedigingswerken in Nederland. Het was in de Middeleeuwen de vijfde stad van de provincie Holland. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen, wat het begin markeerde van de opstand tegen Filips II van Spanje, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog. In dat jaar werd ook een groep van 19 geestelijken uit Gorcum gevangen genomen en opgehangen in de turfschuur van een klooster net buiten Brielle. Dit gebeurde nadat ze geweigerd hadden hun eigen geloof af te vallen. In 1867 werden de Martelaren van Gorcum heilig verklaard, waarna in 1880 op de plaats van de turfschuur een houten kerk werd gebouwd. Brielle groeide zo uit tot de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland.

Intense geuren

We parkeren net buiten de vesting en na een heerlijke lunch bij De Brielse Aap lopen we de vesting in. In de Koopmanstraat zien we ineens een leuk spiritueel winkeltje, waar we natuurlijk even naar binnen gaan. Mij valt direct het bijzondere kristallen grid op dat naast de voordeur op een rond tafeltje staat. Er komt een enorm krachtige energie vanaf. We raken aan de praat met Michaël, de eigenaar van de winkel. Hij is gespecialiseerd in geuren. In sessies leest hij de energie van mensen en kiest daarbij de juiste geuren die op de gewenste manier uitwerken op lichaam en geest van die persoon.
Tegen de wand staat een rek met een heel groot aantal potten met uiteenlopende geuren. Hij laat ons diverse geuren ruiken. Ze zijn zonder uitzondering allemaal heel bijzonder en voelen heel zuiver aan. In ons gesprek is al snel duidelijk dat Michaël heel sensitief is en ons snel doorgrondt. Alla wil eigenlijk meteen een afspraak maken, maar de sessies duren anderhalf uur, dus daar moet je een afspraak voor maken. Als we na een lang, geanimeerd gesprek afscheid nemen, maak ik nog even een foto van hem.

Michaël Kinkel van Creative Incense in zijn winkel en werkplaats (foto: Theo Buijsrogge)

Sint-Catharijnekerk

Midden in Brielle staat de Sint-Catharijnekerk die ook wel Brielse Dom genoemd wordt. In 1280 is hier een kerk gebouwd die in 1405 afbrandde. De nieuwe Catharijnekerk moest, als symbool voor de welvaart van de stad, mooier en groter zijn. In 1417 startte men met de bouw van wat de grootste kerk van Holland zou gaan worden. Door een brand in 1456 en een recessie in 1482 werd de bouw echter gestaakt. Alleen het driebeukige schip werd voltooid en afgesloten met de opvallende grote wand aan de voorzijde van de kerk. Ook de toren werd niet afgemaakt, waardoor deze stomp is en ‘slechts’ 57 meter hoog.

Het eerste wat opvalt is de grote wand aan de voorkant van de kerk, die bovenin eindigt in een punt. In het blog van Joke had ik gelezen dat de krachtplaats zich vóór de kerk tussen de bomen bevindt. We hadden niet gepland hier naartoe te gaan, dus ik heb mijn wichelroede niet bij me. Dat is geen probleem, want op gevoel vind ik de plek makkelijk. Ik ervaar een sterk vitaliserende energie. Hoewel de kern niet precies bij de boom met het ronde bankje ligt, kun je het hier ook makkelijk voelen. Een lekker plekje voor een meditatie.
Dat doen we niet, maar we gaan de kerk binnen. Voor slechts 2 x 2 euro mogen we naar binnen en ook de toren beklimmen.

Doordat de kerk half afgebouwd is ziet hij er opmerkelijk uit (foto: Theo Buijsrogge)

Binnen is de energie ook aangenaam en ik ga op een stoeltje bij de preekstoel zitten voelen. Ik voel een mengeling van kracht, authenticiteit, blijheid, geluk en enthousiasme, ofwel een veelzijdige mix van levensenergieën. Heel fijn! Ik kan er niet zo lang blijven zitten want het activeert me om wat te gaan doen, om te leven!

Dan gaan we de toren in. De wenteltrap heeft geen leuning, maar alleen een touw in het midden om je vast te houden. Het voelt gelukkig niet zo onveilig als in Bergen-op-Zoom. Op de weg naar boven kun je op verschillende verdiepingen even op adem komen en iets leuks bekijken. Zo zien we eerst de speeltrommel waarop de pinnetjes mechanisch zorgen voor het aanslaan van een klok uit het carillon. Een verdieping hoger hangen de grootste klokken en staat de speeltafel van de beiaardier.
Op elke verdieping zijn gidsen die ons enthousiast ontvangen en de werking en historie in geuren en kleuren vertellen. Het carillon speelt elk kwartier automatisch een deuntje en we zien dat gebeuren. Met een pneumatisch systeem worden de toetsen ingedrukt. De beiaardier heeft een replica van de speeltafel thuis, waarmee hij een deuntje kan spelen. De toetsaanslagen kan hij opnemen en naar het systeem in de toren sturen, waar dat deuntje dan kan worden nagespeeld.

Nog een verdieping hoger komen we op de top van de toren. Het is heerlijk weer en we hebben een prachtig uitzicht op het stadje en de omgeving. Opvallend is het grote contrast tussen het compacte vestingstadje en de grote Rotterdamse haven op de achtergrond. Als ik focus op de energie zo hoog boven de kerk, dan blijkt die nog steeds heel aangenaam.

Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op het vestingstadje en de Rotterdamse haven in de achtergrond (foto: Theo Buijsrogge)

Weer terug in de kerk speelt het orgel. Het voelt heel blij en vrolijk. Heel anders dan enkele recente ervaringen in andere kerken. Zou het te maken hebben met de energie hier in de kerk? Samen met de energie lijkt het een explosie van levensvreugde, waar ik heerlijk van geniet.

Na de kerk wil ik nog naar een andere bijzondere plek, dus de rest het stadje bewaren we graag voor een volgend bezoek. Van de bedevaartsplek weten we dan nog niets, dus ook dat wordt iets voor een volgend bezoekje.

Vogelobservatorium Tij

Vlak naast de jachthaven van Stellendam ligt het unieke vogelobservatorium Tij. Het is ontworpen in de vorm van een enorm ei van de grote stern, en ligt op een nest van zand, net zoals een stern het zelf zou hebben gedaan. Vanuit het observatorium kijk je uit over het vogelreservaat Scheelhoek en ook het weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen. De bouw van vogelobservatorium Tij is het kroonjuweel van het door de Postcodeloterij gesponsorde Droomfondsproject, waarbij natuurorganisaties samenwerkten. Het vogelobservatorium is in april 2019 geopend en de bijzondere architectuur heeft diverse prijzen gewonnen.

Het vogelobservatorium Tij heeft de vorm van een ei van de grote stern (foto: uitkijktorens.nl)

Vanuit de parkeerplaats van de jachthaven lopen we via een pad met hoge struiken aan weerszijde en over vlonders naar het vogelobservatorium. Langs het pad groeien bramen waarvan de meeste net niet rijp zijn. Het pad eindigt in een tunnel die uitkomt onder in het observatorium. Met een wenteltrap kom je op het observatoriumniveau, waar je door de verschillende openingen de omgeving kunt bekijken.
Het observatorium is blijkbaar populair, want het is best druk, maar zodra ik ga zitten en door een gat naar de vogels kijk valt me op dat ik volledig tot rust kom. Wat een heerlijke plek!

Het observatorium van binnen (foto: Theo Buijsrogge)

Ik maak nog even een praatje met iemand die vertelt over de zeearend en haar jong die hij vlakbij fotografeerde. Dan is het weer tijd om naar huis te gaan, na een verrassend leuke dag.

Informatie


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *