Kastelen Amerongen en Lievendaal, Amerongen

Published by Theo on

Kasteel Amerongen wordt omringt door een prachtige, afwisselende tuin

Kasteel Amerongen was oorspronkelijk een dertiende-eeuwse woontoren die werd gebouwd in de uiterwaarden van de Rijn. De gebroeders Henric en Diederic Borre kregen in 1286 toestemming van de Hollandse graaf Floris V om “een Huys te doen timmeren”. In de loop der eeuwen werd dit Huys uitgebreid van verdedigbare woontoren tot een kasteel met torens. Het kasteel werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd.
In 1977 droegen de erfgenamen het kasteel over aan Stichting Kasteel Amerongen die tot doel heeft het kasteel in stand te houden en open te stellen voor publiek.
In de kasteeltuin groeien en bloeien bijzondere soorten peren, appels en bloemen. Er groeien ook heel veel verschillende groenten in de kasteeltuin! Deze worden verkocht in het prieeltje op het kasteelterrein, dichtbij het kasteel, tussen de twee houten bruggen. 

Waar kasteel Amerongen in volle glorie is te bewonderen, is van Kasteel Lievendaal alleen de gracht nog maar te zien.
Het voormalige versterkt huis (ofwel kasteel) was oorspronkelijk een boerderij en dateert uit de 14e eeuw. Nadat de eigenaar in 1688 kinderloos overlijdt, word de nalatenschap verkocht aan de eigenaar van kasteel Amerongen. Het was toen al vervallen en waarschijnlijk gekocht om te voorkomen dat er een versterkt huis naast hem zou komen of problemen zouden komen met de jachtrechten die erbij hoorden. De heer van Amerongen liet het restant van kasteel Lievendaal afbreken tot op de fundering. Wat resteert is de gracht en mogelijk de funderingen. En de energie natuurlijk!

Van kasteel Lievendaal resteert slechts de gracht en enkele fundamenten (foto: Rijksmonumenten.nl)

Ervaringen

Ik was met een groep op zoek naar de heldere energie bij kasteel Amerongen. Uiteindelijk bevonden we ons links van de brug over de de gracht naar het huis, op het lage niveau langs het water. Ik vond de energie wat lastig om te ‘pakken’. Des te opmerkelijk was dat mijn energieinzicht en die van de groep in grote lijnen overeenkwamen. Ik heb er geen aantekeningen meer van, maar dit is mij sterk bijgebleven.

Kasteel Lievendaal is een ander verhaal. Hier ben ik meerdere malen geweest en telkens ervoer ik een krachtige heldere energie, vooral aan de westkant van de gracht en in het centrum.

Praktisch

Bij kasteel Amerongen kun je parkeren en het kasteel en de tuinen bezoeken. Sta je op de Drosteweg met je gezicht naar het kasteel, neem dan het paadje links langs de bijgebouwen van het kasteel en vervolgens het eerste pad links. Dan vind je na 300 meter een groepje bomen met de restanten van kasteel Lievendaal rechts naast dit pad. Je kunt rond de gracht lopen en, tussen de struiken door, naar het centrum waar het huis stond.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: kastelen Amerongen en Lievendaal

Locatie op Google Maps: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen

Meer informatie

Rijksmonumenten.nl: (ID: 332550) Kasteel Amerongen in Amerongen

Kastelen in Utrecht – kasteel Amerongen

Rijksmonumenten.nl: (ID: 45458) Terrein waarin overblijfselen van het versterkte huis Lievendaal in Amerongen

Kastelen in Utrecht – Lievendaal

Drone-video van kasteel Lievendaal


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *