Bezoek aan ‘Stonehenge Nederland’ in Tiel

Published by Theo on

De archeologische vindplaats in Tiel, met in het midden een artist impression van de grootste grafheuvel (Bron: NOS.nl/Gemeente Tiel)

Tijdens de zomerzonnewende (21 juni) kwam in het nieuws dat in het buurtschap Medel, in de gemeente Tiel bij archeologische opgravingen een openluchtheiligdom van 4000 jaar oud gevonden. Het heeft een zonnekalender, zoals ook in Stonehenge te zien is.

Het was al langer bekend dat mensen hier duizenden jaren hebben gewoond. Bijzonder aan het gebied is dat vrijwel alle historische tijdvakken uit onze geschiedenis hier hun sporen hebben achtergelaten, van de steentijd tot de middeleeuwen. Daarom is Medel een archeologische goudmijn waarbij resten zijn gevonden tot wel 6.000 jaar oud.

De opgravingen zijn gedaan in het kader van de uitbreiding van het bedrijventerrein Medel. Bij recente opgravingen zijn drie grafheuvels ontdekt, waarvan de grootste, met een doorsnede van twintig meter, fungeerde als zonnekalender. Rond deze heuvel lag een greppel met verschillende, opvallende doorgangen. De zon scheen op de kortste en langste dag van het jaar bij zonsopkomst door deze doorgangen.

Hoewel de onderzoekers spreken over een “spectaculaire vondst die uniek is voor Nederland” en de ontdekking van Europees belang vinden, worden er gewoon bedrijfsloodsen op gebouwd. Alles is uit de grond gehaald en er is toch niets meer te zien aldus de stadsarcheoloog.

Lezers van deze website weten dat het echter vooral over voelen gaat. Onze verre voorouders kozen niet voor niets bepaalde plaatsen voor hun heiligdommen. Zij stonden veel dichter bij de natuur en vonden intuïtief de plaatsen met een aangename, helende of krachtige energie en kwamen daar bij elkaar en hielden daar ook hun rituelen. Die plaatsen zijn tegenwoordig te herkennen doordat ze gemarkeerd zijn met menhirs, dolmens, hunebedden en later tempels, kerken en kloosters.

Er is dan weliswaar niets te zien, maar ik wilde ervaren wat er op die plaats te voelen is. Het totaal onderzochte gebied in 22 hectare groot, maar op basis van de artist impression en een filmpje, kwam ik op een locatie langs de Broekdijksestraat.
Ter plaatse is men druk bezig met bouwwerkzaamheden, het aanleggen van riolering, wegfunderingen, watergangen en grondverzet. Het betreffende terrein ligt aan de noordzijde van de Broekdijksestraat. Het is, afgezien van enkele gronddepots aan de randen, geheel vlak en is voor een groot deel onbegroeid. Dat duidt erop dat het terrein nog niet zo lang geleden geëgaliseerd is. De werkzaamheden concentreren zich nu aan de zuidkant van de weg. De weg is hier gemarkeerd als bouwweg en de bomen die nog op de artist impression staan zijn verdwenen.

Ik loop voorzichtig het terrein op en merk dat, na de regen van de afgelopen dagen, de dikke klei behoorlijk glad en klef is. Binnen de kortste tijd heb ik enkele centimeters klei onder mijn schoenen. Met de wichelroede probeer ik leylijnen te vinden en vind die ook. Het leidt me naar een paal in de modderige grond. Door de moeilijke toegankelijkheid van het terrein laat ik het met de wichelroede bij een korte indruk. Ik sta stil en richt mijn aandacht op de energie. Het voelt hier heel rustig, maar echt indrukwekkende energie of inzichten ervaar ik er niet.

Het is wel jammer dat het terrein niet toegankelijk is gemaakt, zodat makkelijker de energetische hotspots te vinden zijn, want ik heb wel de indruk dat het in potentie een mooie krachtplek kan zijn.

Inmiddels zijn er verschillende initiatieven om de plek te behouden en te voorkomen dat er daadwerkelijk loodsen op verrijzen. Op basis van mijn ervaring stem ik voor!

https://www.facebook.com/groups/804801664301817

https://petities.nl/petitions/red-het-heiligdom-van-tiel?locale=nl

Het betreffende terrein. Als de artist impression de exacte locatie van de zonnekalender weergeeft, dan is dat nu het modderige deel rechts boven de zwarte auto op de weg. (Foto: NOS.nl)

2 Comments

Gerre · 26 juni 2023 at 09:20

Mijn steun heb je.

Marloes · 3 juli 2023 at 09:03

Getekend en gedeeld

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *