Pyramide van Austerlitz

Published by Theo on

De Pyramide van Austerlitz is gemaakt van zand en heideplaggen met op de top een obelisk (foto: Theo Buijsrogge)

In 1804, tijdens de Franse bezetting van Nederland, oefende een grote legermacht onder leiding van generaal Marmont op de heide tussen Zeist en Woudenberg. Er ontstond een groot tentenkamp, wat het begin werd van het huidige dorpje Austerlitz. Om zijn soldaten bezig te houden bedacht de generaal om ze een piramide van zand en heideplaggen te laten maken. Zes jaar eerder was Marmont namelijk met Napoleon op militaire campagne geweest in Egypte en hij was daar erg onder de indruk geraakt van de piramides. Zoiets groots wilde hij de wereld ook nalaten.
In 27 dagen werd, met militaire precisie, de piramide gebouwd. Het werd afgemaakt met een houten obelisk op de top. Hij draagt het op aan Napoleon en hoopt natuurlijk dat het altijd zijn naam zal dragen. Lodewijk Bonaparte, de broer van Napoleon, die toen tot koning van Nederland was benoemd, hernoemde het echter tot Pyramide van Austerlitz. Dit ter ere van de grote overwinning van Napoleon bij Austerlitz (nu Slavkov in Tsjechië).
De houten obelisk is later vervangen door een stenen exemplaar en in 2007 is de piramide grondig gerenoveerd.

Op de top heb je een panoramisch uitzicht op de omgeving. In de verte zie je de hoogbouw van Utrecht. Op de voorgrond het toegangshuisje. (foto: Theo Buijsrogge)
De Pyramide van Austerlitz vanuit de lucht (foto: wikipedia – Pmblom)

Energie en ervaringen

Zittend op een bankje voor de trap omhoog vond ik het nog lastig om de energie te ‘pakken’. Toen ik rond de piramide liep merkte ik dat de energie aan de achterkant sterker is. De boodschap die ik kreeg was: ‘Sta eens stil en observeer wat er om je heen gebeurt. Als je continue in beweging bent, dan ontgaat je wat er werkelijk gebeurt. Als je alleen maar blijft rennen, dan schiet je je doel voorbij. Sta even stil een kijk op gemak in welke richting je verder wilt.’ De toestemming om even pas op de plaats te mogen maken voelde weldadig.

Als het druk is, dan kan het wel lastig zijn om geconcentreerd te blijven om de energie te voelen/lezen. Deze is echter ook voelbaar buiten de ringvormige haag. Vooral precies aan de achterkant (met de kant van de trap als voorkant). Ik kreeg hier de boodschap: ‘Laat je niet beïnvloeden door anderen, ren niet met de meute mee, maar doe wat echt bij jou hoort!’

Heb je geen zin in de drukte of om entree te betalen, loop dan langs de heg naar de achterkant. Als je wilt, loop daar dan het bospad in en en neem dan het paadje naar links. Dat brengt je uiteindelijk bij het herdenkingsmonument van 16 oktober. Wat voor energie voel je daar?

Praktisch

Voor een bezoek vind je langs de Zeisterweg (N224) een parkeerplaats, een restaurant met speeltuin en een bezoekerscentrum. Entree betaal je bij de piramide zelf (€3,50 in 2021). Het restaurant met speeltuin is populair onder gezinnen met jonge kinderen, dus tijdens vakanties en weekenden kan het wel druk zijn.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Pyramide van Austerlitz

Locatie op Google Maps: 38RV+54 Woudenberg

Meer informatie

Officiële website: www.monumentdepyramidevanausterlitz.nl


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *