Externsteine

Published by Theo on

In de rots zijn grotten gemaakt en trappen die het mogelijk maken tot op de top te komen. (foto: Theo Buijsrogge)

Dit is een opvallende zandsteenformatie in het Teutoburger woud. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat mensen hier in de prehistorie al naartoe kwamen. In de middeleeuwen werd door monniken uit de omgeving diverse grotten, een kapel en een rotsgraf in de rotsen uitgehouwen. De grotten werden gebruikt als hermitage, een plek om als kluizenaar te verblijven. Het pad tussen de rotsen was ooit een verkeersweg met zelfs een trambaan. 1940 werd deze voormalige Reichsstraße afgesloten voor openbaar autoverkeer en werd het gebied uitgeroepen tot recreatiegebied. Het is nu onderdeel van een beschermd natuurgebied.

De toppen van de rotsen kun je beklimmen via in de rots uitgehouwen trappen en een brug.

Het pad tussen de rotsen was ooit een verkeersweg met trambaan. (foto: Theo_Buijsrogge)

Ervaringen

Bij de externsteine voelde ik een zachte, openende kracht. Bij de rots die in het verlengde staat, in het bos, ervoer ik een fijne, opladende energie.

Praktisch

Bij de Externsteine is een informatiecentrum met een grote (betaalde) parkeerplaats. Een mooi alternatief is om elders in de regio bij het bos te parkeren en naar Externsteine toe te lopen.
Overdag moet voor de beklimming naar beide rotsen entree worden betaald; Buiten de openingstijden is één van de rotsen echter gratis en volledig toegankelijk.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Externsteine

Locatie op Google Maps: VW9F+9F Horn-Bad Meinberg, Duitsland

Meer informatie

Infocentrum Externsteine

Gemeentelijke website: landesverband-lippe.de – Externsteine