Vorstengraf en Paalgraven

Published by Theo on

Het Vorstengraf ligt tussen de snelweg en een industrieterrein (foto: Theo Buijsrogge)

Ten zuiden van Oss liggen diverse paalgraven, waaronder het grootste paalgraf van Nederland. Deze archeologische monumenten liggen aan weerszijden van het knooppunt Paalgraven dat ernaar genoemd is. Dit is een knooppunt waar de A50, de A59 en de provinciale wegen N329 en N324 bij elkaar komen.

De graven ten noordwesten hiervan staan bekend als Vorstengraf en de graven tussen de genoemde wegen als Paalgraven.

Ze liggen op de Lambertus energielijn.

Vorstengraf

Dit graf heet zo omdat er voorwerpen zijn gevonden die men alleen met een rijk persoon associeert, zoals een bronzen wijnemmer en een met goud versierd gekromd zwaard. De Wijnemmer, die waarschijnlijk uit het Alpengebied komt, is hier gebruikt als urn. De grafheuvel is in de ijzertijd (ongeveer 600 voor Christus) aangelegd, over een oudere prehistorische begraafplaats uit de bronstijd (ongeveer 1800 voor Christus).

In 1933 is het ontdekt en zijn de voorwerpen onderzocht. Daarna is het verwaarloosd en is het gebied gebruikt als autokerkhof. In 1997 is het herontdekt en bleek het deels verloren gegaan door aanleg van een weg. In 2003 is het vorstengraf gerenoveerd, waarbij door middel van stalen wanden de vorm van het graf is geaccentueerd.

Direct naast het Vorstengraf liggen nog vier grafheuvels die deels met een palenkrans zijn gereconstrueerd.

De grafheuvel wordt ook wel Hansjoppenberg genoemd. Het Hans Joppenpad, ten westen van het Vorstengraf, herinnert hier nog aan. Er zijn meerdere verhalen over de kabouter Hans Joppen. De kabouter woonde op de heide tussen De Peel en Maaskant en liep met mensen mee. De kabouter zei altijd ‘Ik ben er, tot ziens‘ en verdween dan bij een grote heuvel.

Vanuit de lucht is de omvang van het Vorstengraf goed te zien (bron: wikipedia, Watisfictie)

Paalgraven

Zo’n 400 meter oostelijker ligt het gebied De Zevenbergen. Dit was tussen 1810 en 1837 bebost, waarna men er, tijdens de heideontginning, enkele urnen vond. Het gebied is echter pas vanaf 1964 diverse malen onderzocht. In 2004 zijn alle grafheuvels opgegraven. Totaal zijn er acht heuvels en er bleken er nog vier die in de loop der eeuwen zijn afgevlakt en nu onzichtbaar zijn. Bij een deel van de graven zijn palenrijen gevonden en deze zijn weer gereconstrueerd.

Over De Zevenbergen bestaat een volksverhaal. Een kolenbrander smeedt een snood plan als acht personen om onderdak vragen. Hij bedwelmt het gezelschap, maar één persoon vertrouwt het niet en is al eerder vertrokken. De zeven worden gedood en de lichamen worden nabij de hut van de kolenbrander begraven. De ontsnapte persoon roept de stamhoofden bijeen en onder de oude eik wordt de kolenbrander veroordeeld tot de dood. Vlak bij de hut wordt een galg opgericht, maar de kolenbrander zegt onschuldig te zijn. De aarde beeft en zeven gebalde vuisten komen hoog op. Een zwart monster komt uit de bossen en sleept de kolenbrander naar de diepte. De zeven vuisten worden zeven kleine bergen.

Het gebied rond het Vorstengraf en Paalgraven ligt op de Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. 

Er zijn acht zichtbare en vier onzichtbare graven in Archeologisch monument Paalgraven (foto: Theo Buijsrogge)

Ervaringen

Bij het Vorstengraf voelde ik een vredige rust. Zelfs de snelweg er vlak naast voelde als een uiting van flow.

Ik voelde er heldere levensenergie, die voeding geeft aan creëren en leven. ‘We creëren door keuzes te maken. Ook niet kiezen leidt tot een creatie.’ was voor mij de boodschap.

Bij de centrale grafheuvel had ik een koninklijk gevoel, van een krachtige heerser, die niet onderdrukkend was en gezien en gewaardeerd. Het liet mij ervaren hoe het voelt als je de juiste keuzes maakt en het maximale uit het leven haalt. En ook hoe eenzaam het is om alleen maar onderdanen te hebben.

De grafheuvels eromheen voelden allemaal iets anders. Ze lieten mij ervaren waar je uitkomt als je je meer door je omgeving laat bepalen. Bij één voelde ik hoe het is om op te kijken naar je vader, koning of meerdere. Dat voelt veilig en tegelijkertijd afhankelijk.

Anderen ervaren hier een mystieke sfeer, waarin het lijkt alsof de tijd er in een ander tempo vloeit. Er hangt een sterk aardende energie, waardoor je relatief makkelijk is om een dieper contact te maken met Moeder Aarde.

Bij Paalgraven voelde ik ook heldere energie met bij elke grafheuvel iets andere informatie. Bij een ovale versie voelde ik een ritueel rond een kampvuur met veel eerbied voor alles wat leeft en heeft geleefd. Mensen waren heel bewust dat een hogere macht het leven bepaalt. De boodschap was dat je vrij bent om je eigen keuze te maken, zolang het in lijn is met de hogere macht, anders leidt het tot niets.

Bijzonder was de Galgenberg, waarbij men daadwerkelijk een galg gevonden had en waar nu een replica op staat. Hier voelde ik een juichende menigte en tegelijk afschuw, angst, onmacht en gelatenheid.

Een andere grafheuvel was gemarkeerd als Vorstengraf. Hier voelde het het alsof ik een beetje op afstand van het feest gedruis stond om helemaal bij zichzelf te kunnen zijn. Als boodschap kwam: ‘Alleen in stilte rust en zonder afleiding kun je helemaal jezelf voelen en echt de diepte in’.

Praktisch

Door alle wegen, die deels zijn afgesloten lijkt het Vorstengraf moeilijk bereikbaar. Het handigste is om naar de carpoolplaats Paalgraven bij het gelijknamige knooppunt te rijden. Deze ligt naast een viaduct in de A59 waarop leuke tekeningen staan, die ook de richting aanduiden van Vorstengraf en Paalgraven.

Vorstengraf ligt direct aan de andere kant van het viaduct. Voor Paalgraven volg je de weg onder het viaduct de andere kant uit. Je komt dan op de Oude Rijksweg, die parallel aan de N324 loopt. Na een grote kruising en passage onder de A50 door maakt de weg een bocht naar links. Vlak daarvoor gaat rechts een fietspad met een grote boog over de weg heen en kom je bij de Entree naar Archeologisch monument Paalgraven. Dit punt ligt ongeveer 1,3 km van de carpoolplaats.

Wil je met de auto hiernaartoe, dan kun je die langs de Slabroekseweg, een zijstraat van de Oude Rijksweg, vlak voor bovengenoemde bocht, je auto parkeren.

Entree naar Archeologisch monument Paalgraven (foto: Theo Buijsrogge)

Vanuit deze entree volg je het pad terug naar het knooppunt. Voor de onderdoorgang van de A59 is met een speciale constructie een voetpad langs de weg gecreëerd. Daarna kom je bij het terrein met de grafheuvels. Helemaal aan het eind, in de richting van het Vostengraf staat een uitzichttoren van waaruit je hele omgeving kunt bekijken.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Vorstengraf-Paalgraven

Locatie op Google Maps: Vorstengraf-Paalgraven

Meer informatie

http://www.vorstengrafoss.nl

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorstengraf_%28Oss%29

http://www.brabantbekijken.nl/2013/04/wat-doet-die-kabouter-daar-in-ons.html

https://www.pansophia.nl/academie_pansophia/2017/12/13/vorstengraf-oss/


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *