‘s-Hertogenbosch, Rosmalen en Empel

Published by Theo on

De drakenfontein met op de achtergrond het station van ‘s-Hertogenbosch (foto: Theo Buijsrogge).

‘s-Hertogenbosch is een van de oudste steden van Nederland en is rond 1185 ontstaan, toen Hertog Hendrik I van Brabant, hier een vestingstad wilde hebben. Het gebied, was een moerasdelta van de rivieren Aa en Dommel die hier samen de Dieze vormen en in de Maas uitmonden. Hier stond een (moeras)bos, het bos van de hertog, dat door hem als jachtgebied werd gebruikt. In het moeras bevonden zicht verhogingen, zogenaamde donken. Een van die donken bevond zich ter plaatse van het huidige marktplein en hier is de stad Den Bosch gesticht. De naam Den Bosch, is ouder dan de officiële naam ‘s-Hertogenbosch en wordt ook nog veel gebruikt.

De stad kreeg tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam ‘Moerasdraak’ omdat de vestingstad omringd was door moeras, waardoor de stad ‘onneembaar’ werd geacht.

‘s-Hertogenbosch ligt op de energielijn van Stonehenge naar Externsteine. Er zijn echter meer interessante plekte in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, waar inmiddels Empel en Rosmalen ook toe behoren.

Den Bosch centrum

In het centrum van Den Bosch zijn drie krachtplekken die duidelijk op één lijn liggen: de Drakenfontein, het Puthuis op de Markt en de Sint-Janskathedraal.

Drakenfontein

De Drakenfontein is een fontein met een zuil waarop een vergulde draak staat. Deze staat op een drukke kruising voor het station van ‘s-Hertogenbosch. Het standbeeld dateert van 1903 en ontstond doordat Jonkheer Bosch van Drakesteijn, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, bij zijn overlijden 10.000 gulden schonk aan de gemeente om een gedenkteken op te richten voor zijn tweelingdochters die op 17 jarige leeftijd waren overleden.

De krachtige energie is hier goed voelbaar. Het voelde voor mij als een drakenkracht die helpt om helemaal voor jezelf op te komen. Opvallend was dat aan de overkant van de weg (tussen de eerste bomen van de Stationsweg) deze energie sterker voelbaar was dan bij de fontein zelf. Daar zat die energie onder een heel rustige energielaag, beschikbaar als je hem nodig had.
Was dit de invloed van de tunnel die in 1959 onder de Drakenfontein is aangelegd?

Door de kracht van de energie is deze richting het centrum makkelijk te volgen. Vanuit de Drakenfontein wijkt deze iets af van de Stationsweg en gaat iets zuidelijker dan de Wilhelminabrug over de Dommel naar de Markt.

Puthuis op de Markt

Binnen het grote moerasgebied lag hier een verhoging, waar de eerste menselijke activiteiten plaatsvonden en waar de stad Den Bosch is ontstaan. De put was en is nog steeds het centrum van het leven op deze plek. Het Puthuis is in 2015 gerenoveerd. Daarna is ook het Onze-Lieve-Vrouwehuisje gereconstrueerd. Dit is het Mariakapelletje dat op de zuil naast het Puthuis staat.

De laatste keer dat ik bij de put was (tijdens een rustig moment) voelde ik hier een healende, ontspannende energie. Een eerder keer (tijdens de drukke wekelijkse markt) voelde ik er een creatieve energie die mij opriep mezelf te verwonderen, want ‘Buiten de mogelijkheden die je kent liggen oneindig veel mogelijkheden’. Waren het de verschillende omgevingstoestanden die een andere ervaring opleverde of was het een iets in mij die telkens met een ander aspect van de energie resoneerde?

Het Puthuis en het Onze-Lieve-Vrouwehuisje op de Markt markeren het centrum van ‘s-Hertogenbosch (foto: Theo Buijsrogge)

Sint-Janskathedraal

Ter plaatse van de kathedraal stond oorspronkelijk een romaanse kerk, die van 1220 tot 1340 werd gebouwd. Vanaf 1370 is deze geleidelijk vervangen door een nieuwe, gotische kerk. Deze werd als het ware over de oude kerk heen gebouwd en is in 1530 voltooid. Opvallend aan de Sint-Jan is de ongewoon rijke versiering met beeldhouwwerken aan de buitenkant. Binnen en buiten zijn er zo’n 600 beelden in de kerk opgenomen.

De plek van de kerk is een sterke krachtplaats met een krachtige levensenergie. Ik voelde er een heel diep weten en bewustzijn over leven en zijn. Zoals een blinde zich meer bewust is van zijn horen en gevoel, dan een ziend mens. In de kerk vind ik die energie overigens moeilijker te ‘pakken’. Daar voelde het alsof de energie op mij drukte en mij beperkte in mijn bewegingsruimte. Daarom zijn we tijdens de CLI-opleiding een keer buiten de kerk naar de energie gaan kijken. De oorspronkelijke essentie-energie van de plek vind je door te focussen op de plek voordat mensen hier van alles hebben gebouwd en gedaan. Op dit soort plaatsen gaat dat vaak beter als je net buiten staat.

De Sint-Janskathedraal gezien van de Parade (foto: wikipedia / Karrow)
De Sint-Jan is rijk versierd, bijvoorbeeld met 96 zeer uiteenlopende beelden op de luchtbogen (foto: wikipedia / Lymantria)

Een bijzondere plek in de kerk is de Maria-kapel. De Maria-energie is hier goed te voelen.
Het Mariabeeld dat hier staat dateert van rond 1300 en er zijn vele wonderen aan toegedicht, waaronder bescherming en genezing van de Pest toen deze de stad teisterde. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch overwoog om tijdens de coronapandemie ook met Maria door de straten te gaan. Maar vanwege de afstandsvoorschriften besloot men het niet te doen.

Het Mariabeeld staat in een zee van bloemen en lichtjes (foto: Theo Buijsrogge)

Ik heb nog gelezen over andere krachtplaatsen in Den Bosch, die ik echter zelf (nog) niet onderzocht heb: Achter de kerk, aan het Sint Janskerhof, net buiten het hek dat de kerk omringt staat een grote plataan met een bijzondere energie. In de Hinthamerstraat bij de Jacobskerk, waar in de gevel zijn twee davidsterren of pentagrammen te zien zijn; De put zou een driehoek vormen met het stadhuis en een gevel aan de Pensmarkt.

Rosmalen

In Rosmalen, dat sinds 1996 onderdeel uitmaakt van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, ligt het landgoed Coudewater. Hier is in 1434 het eerste klooster van de Orde der Brigittinessen en Brigittijnen gesticht. Het was een dubbelabdij, met twee gescheiden kloostergebouwen, voor mannen en vrouwen. Na de beeldenstorm zijn de gebouwen afgebroken of verbouwd tot jachtslot of landhuis. In 1870 werd het landgoed Coudewater gekocht door de Maatschappij tot verpleging van krankzinnigen op het land, voor verpleging van psychiatrische patiënten. Het werd later onderdeel van GGZ Oost Brabant en het landgoed is verkocht en wordt herontwikkeld.

In het klooster bevindt zich nu een woon- en werkgemeenschap voor jongeren met autisme. De Kapel wordt gebruikt door de Conscious Academy voor activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, (zelf)leiderschap en bewustzijn.

Zij attendeerden mij op de bijzondere energie in de kapel, dus ging ik daar even kijken. Ik was erg nieuwsgierig mede omdat ik in de buurt woon en het landgoed niet kende.

In de kapel is inderdaad een bijzondere energie. Bijzonder is dat de energie vóór en achter het altaar heel verschillend is. Vóór het altaar voelde ik een vrouwelijke, aardende en helende energie die je laat loslaten en erachter een mannelijke, bekrachtigende energie die zelfvertrouwen geeft in manifestatie. Een mooie combinatie! Je kunt dus vóór het altaar eerst helemaal tot jezelf komen en vervolgens achter het altaar helemaal in je kracht komen staan!

De kapel is vrij toegankelijk op de momenten dat deze niet door de Conscious Academy gebruikt wordt voor meditaties of trainingen.

De kapel van landgoed Coudewater bevindt zich op een hoek van het klooster (foto: Theo Buijsrogge)
Het interieur van de kapel, met achteraan, in wit het altaar (foto: Theo Buijsrogge)

Empel

Tussen Rosmalen en de Maas ligt Empel, ook onderdeel van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Hier is in 1986 een Romeinse tempel gewijd aan Hercules Magusanus, de oppergod van de Bataven ontdekt. Deze tempel werd gebouwd op een oude cultusplaats met vondsten uit 100 v.Chr.

De opgraving is nu gemarkeerd met een paal in een weiland. Op de Maasdijk even verderop staat een uitgebreid informatiepaneel als onderdeel van de fietsroute ‘Tempels langs de Maas’. Deze fietsroute van 47 km gaat langs verschillende tempels aan weerszijde van de Maas.

Ik vond deze krachtplaats ook in het boek Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. Hierin stond echter een locatie 200 m zuidelijker, langs het industrieterrein, bij de kruising tussen de Meerwijkweg en de Rietwaard. Vanaf de weg aan de andere kant van de sloot.

Ik voelde daar meer heldere energie dan op de gemarkeerde locatie.

De Tempel van Empel stond in het achterste weiland (licht groen) langs de snelweg (foto: Theo Buijsrogge)
Draai aan het wiel en Hercules spreekt tot U! (foto: Theo Buijsrogge)
De archeologische opgraving is gemarkeerd met deze paal (foto: Theo Buijsrogge)
Aan het eind van deze bomenrij staat met een paal die de archeologische opgraving markeert. De energie voelde ik echter sterker rechts achter in dit weiland, bij de bedrijfsgebouwen (foto: Theo Buijsrogge)

Praktisch

Locatie op krachtplaatsen-kaart: ‘s-Hertogenbosch-Rosmalen-Empel

Locatie op Google Maps: Den Bosch, Kapel Landgoed Coudewater,  Tempel van Empel

Meer informatie

Tempels langs de Maas

Boeiende achtergrondverhalen : Maria, de erwtenman en de wildeman in Den Bosch


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *