Runxputte en Maria Genade kapel, Heiloo

Published by Theo on

De Runxputte met de poort naar de tuin/het park. Aan de andere kant van de put staat de Maria Genadekapel.

Rond de Runxputte is het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood ontstaan. Dit is het grootste Mariabedevaartsoord van Nederland en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Je kunt het water van de put drinken en het staat bekend als genezend water. Volgens de overlevering ligt de volgende Mariaverschijning ten grondslag aan deze plek (bron):

Een jongen vond een houten Mariabeeld in de wei op het Oesdom. Hij nam het mee naar huis, maar het beeld keerde terug naar de vindplaats. Op hetzelfde moment was een schipper op zee in nood. Maria verscheen aan hem en zei: ”Als je mij zult vereren, zal de wind gaan keren.” Hij beloofde haar een kapel te bouwen als hij veilig aan land zou komen. Thuisgekomen hoorde de schipper het verhaal van het eigenwijze beeld. Op de plek die het beeld heeft aangewezen is de Mariakapel van de schipper gebouwd. Mensen hoorden van de wonderen en stroomden toe. Maria kreeg de naam Onze Lieve Vrouwe ter Nood.

De kapel werd gebouwd op een heuvel in het buurtschap Oesdom. De heuvel werd later ook wel Kruipberg genoemd, omdat processies rond de kapel meestal kruipend werden gehouden.
Tijdens het Beleg van Haarlem, in 1573 werd de kapel vernield en in 1637 werd deze, samen met de Runxputte, met de grond gelijk gemaakt om de stroom pelgrims te stoppen.
In de nacht van 8 december 1713 is de Runxput opnieuw ontsprongen. De boeren, die zwaar getroffen waren door de runderpest, ontdekten dat de koeien, die van het water uit de put dronken, de runderpest overleefden en zo kwam de bedevaart weer op gang. De overheid werkte dit echter tegen. Een anti-katholieke burgemeester kocht het terrein, de heuvel werd afgegraven en beplant en rond 1833 kwam er ook aan de individuele bezoeken een einde.
In 1902 kocht pastoor Geenen via een stroman het terrein. De restanten van de kapel en put werden ontdekt en de bedevaarten kwamen weer op gang. In 1909 werd op de plaats van de middeleeuwse kapel een kapel gebouwd en bij grote bedevaarten plaatste men een kerktent. Toen die enkele malen was omgewaaid bouwde men op het terrein de bedevaartskerk Onze Lieve Vrouw ter Nood. Deze kerk, die diende als tijdelijke noodkerk zou vervangen worden door een basiliek. Dat kwam er echter nooit van en de bedevaartskerk staat er nog steeds. Wel werd in 1930 de tijdelijke kapel vervangen door de huidige Maria Genadekapel.

De Runxputte, de Maria Genadekapel en de bedevaartskerk bevinden zich in een park. Op het terrein bevinden zich ook een kruisweg (pad met kapelletjes met afbeeldingen van de kruisgang) uit 1911, een vijver met fontein en Mariabeeld, een calvarieberg (bergje dat de berg Golgotha symboliseert, waar Christus is gekruisigd) en een café met religieuze winkel.
Begin 20e eeuw werd een halte aangelegd bij de naastgelegen spoorlijn, voor speciale processietreinen. Deze werd in 2013 opgeheven en sindsdien worden bussen ingezet bij bijzondere diensten. Het klooster dat naast het terrein is gebouwd, bestaat nog steeds en staat open voor bijeenkomsten, retraites en individuele overnachtingen.

Maria Genadekapel
Maria Genadekapel
Vijver en fontein met Mariabeeld

Ervaringen

De energie hier heb ik als heel krachtig en aangenaam ervaren.

De energie bij de Runxputte liet mij de essentie van het leven voelen en liet me zien ‘Als je denkt dat je de essentie bereikt hebt, dan is er nog altijd een diepere essentie’.

De Maria Genade kapel voelde als een warme omarming en een zeer krachtige helende energie (voor mijn hart chakra)

Het kwam in me op dat het verschil tussen de put en de kapel was dat de Maria energie je omarmt en verzacht en alleen vraagt om overgave, zonder rol voor je eigen weten, terwijl de essentiële energie bij de put juist het eigen weten activeert.

In de bedevaartskerk Onze Lieve Vrouw ter Nood kreeg ik als boodschap: ‘Het draait allemaal om jou, zoek het niet bij mij (Maria) of elders buiten jezelf’

En bij de Maria fontein: ‘Zoek het licht in jezelf, niet erbuiten’

Bij de calvarieberg met Jezus aan het kruis voelde ik vooral mededogen en medeleven.

Praktisch

Het park ligt in het buurschap Oesdom en bij de ingang is een ruime parkeerplaats.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Heiligdom OLV Ter Nood

Locatie op Google Maps: Parkeerplaats Kapellaan Heiloo

Meer informatie

Officiële website: olvternood.nl

Meertens instituut: Bedevaart en Bedevaartplaatsen in Nederland: O.L. Vrouw ter Nood

Pansophia.nl: Onze Lieve Vrouwe Kapel, Heiloo


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *