Radio Kootwijk
In het hart van de Veluwe, zo’n 3,5 km zuidoostelijk van het dorp Kootwijk staat een historisch gebouwencomplex van het voormalige zendstation Radio Kootwijk Radio Kootwijk. Beeldbepalend is het imposante hoofdgebouw (gebouw A genoemd), dat dienst deed als radiostation en kantoorruimte.
De architect, Julius Luthmann, liet zich onder andere inspireren door het beeld van een sfinx. De vorm van dit mythische wezen is erin te herkennen, met name vanuit de lucht. De bekendste bijnaam van het gebouw is echter ‘de Kathedraal’. Het gebouw in art-deco-stijl, met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse School met Scandinavische invloeden.
Het zendstation Radio Kootwijk werd in 1918 opgericht door de Nederlandse PTT (nu KPN) als communicatieverbinding tussen Nederland en zijn koloniën, met name Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Het gebouw werd in 1923 voltooid en in mei van dat jaar werd de eerste radiotelegrafieverbinding tot stand gebracht.
Het zendstation was een technisch hoogstandje van die tijd, met een enorme zendmast van 212 meter.
Tot 1970 was Radio Kootwijk het middelpunt van het intercontinentale telegrafie- en telefoonverkeer van en naar Nederland. Daarna onderhield Radio Kootwijk voor Scheveningen Radio de verbindingen met schepen over de hele wereld. De invoering van satellietverbindingen maakte Radio Kootwijk tenslotte overbodig en eind 1998 is daarom het zendstation definitief uitgeschakeld.
Sinds december 2009 is Radio Kootwijk na zo’n 90 jaar weer eigendom van Staatsbosbeheer.
Vanwege zijn architectonische schoonheid wordt het beschouwd als een cultureel erfgoed van Nederland. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor evenementen, exposities en culturele activiteiten. Af en toe zijn er excursies in het gebouw (check de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/ontdek-radio-kootwijk).
Ervaring
Ik las hele uiteenlopende ervaringen van mensen over deze plek, variërend van “naar en duister” tot “meest krachtige plek van Nederland”, dus wilde ik het zelf eens ervaren.
We begonnen bij de gratis parkeerplaats bij Hoog Buurlo. Vandaar is het 1, 5 km wandelen naar het zenderpark. Het hoofgebouw ligt vervolgens nog 500m verder op de heide. Het blijkt een prachtige omgeving te zijn met in het begin een indrukwekkende beukenlaan.
Bij het gebouw stemden we onszelf af, waarna we naar de entree liepen. Die was gesloten. Hier voelde ik de trots van de mensen die hier ooit werkten, dat ze hier iets unieks deden wat heel belangrijk was.
Voor mijn gevoel was de heldere energie vooral rechts achter in het gebouw, dus liepen we er aan de rechterkant langs. Na enkele ramen, ongeveer ter hoogte van de toren, voelde ik een heldere energie van opluchting en voldoening, zoals je voelt als iets moeilijks gelukt is. Het punt waar ik naartoe wilde lag echter verder, namelijk bij de deuren van de hoogspanningsruimten. Hier voelde ik innerlijke rust en een lichte uitstraling die daaruit voortkomt. Bijzonder, zo dicht bij die hoogspanning. Als ik te dichtbij kwam, dan was die energie echter niet meer te voelen.
De boodschap die ik hier kreeg was ‘Stevige aarding geeft rust en gelegenheid om te stralen’ en het beeld van het gebouw kwam op. Het gebouw heeft ook een uitstraling vanuit een stevig standpunt.
Midden achter het gebouw voelde ik kracht en authenticiteit. Dat voelde ik ook toen ik inzoomde op de energielaag van de tijd voordat het gebouw hier stond.
We zijn ook nog met de wichelroede rond het gebouw gelopen. Daarbij vonden we drie energielijnen in lengterichting. Één in het midden, door de entree en de lengteas van het gebouw, en twee aan weerszijden door de poorten naast het gebouw. Dwars op het gebouw waren er twee (of misschien zelfs drie). Één ter hoogte van de toren en één ter hoogte van de hiervoor genoemde hoogspanningsruimten.
Bij de toren is er dus een kruising. Het zou mooi zijn om daar ook eens te gaan voelen tijdens een openstelling.
Al met al was onze ervaring heel positief en zouden we de energie beschrijven met ‘authenticiteit en kracht’.
Praktisch
Locatie op krachtplaatsen-kaart: Radio Kootwijk
Locatie op Google Maps: Parkeerplaats Hoog Buurlo
Meer informatie
Officiële website van Staatsbosbeheer: hierradiokootwijk.nl, agenda en excursie boeken
Informatie en achtergronden: Radiokootwijk.nu
1 Comment
Theo · 15 juni 2023 at 17:56
Merlyn van Dobben maakte over dit artikel een leuke video: https://youtu.be/WY3nfRpM5l0