Nijmegen: Goffertpark, Valkhofpark, stadhuis en meer

Published by Theo on

De Sint-Nicolaaskapel ligt in het Valkhofpark, een hoge wal met prachtig uitzicht op de waal en de beeldbepalende waalbrug.

Nijmegen is de oudste stad van het huidige Nederland en vierde in 2005 zijn 2000-jarig bestaan en het 1900-jarig bezit van stadsrechten. Sporen van bewoning zijn al bekend uit het Neolithicum. De stad is ontstaan als Romeins administratief en economisch centrum. De naam komt voort uit het Keltische novio (‘nieuw’) en magos (‘vlakte’ of ‘markt’) dat in de loop der tijd veranderde in Noviomagus, Numaga, Nieumeghen en vervolgens Nymegen.

Nijmegen is van oudsher een krachtplaats en dit is op verschillende plaatsen te ervaren. Een uitgebreide beschrijving vond ik in de brochure ‘De Kracht(plaatsen) van Nijmegen‘. Daarin staan de ontdekkingen van de Sloveense kunstenaar en landschapshealer Marko Pogačnik. Hij nam waar dat Nijmegen op het kruispunt van twee etherische stromingen lag, die van de Rijn en van de Noordzee. Het stadhuis ligt op de kruising van beide stromen. Daarnaast benoemt hij onder andere de volgende locaties: Valkhofpark, Goffertpark, Mariaplein, Keizer Karelplein, Kronenburgerpark en het naast Nijmegen liggende Heilig Land Stichting.

Stadhuis

Het oudste deel van het stadhuis van Nijmegen bestaat uit de samenvoeging van enkele woonhuizen uit de 14e eeuw, langs de Burchtstraat. Later is het stadhuis aan de achterkant uitgebreid en de hoofdingang bevindt zich nu aan de Korte Nieuwstraat, een zijstraat van de Burchtstraat.

Het stadhuis van Nijmegen (rechts) met in het midden, achter de bomen, de hoofdingang.

Centrum

Volgens Marko Pogačnik bevonden zich hier in de Neolitische tijd drie heuveltjes die waarschijnlijk waren gewijd aan de drievoudige Godin. Op deze plaatsen staan nu de Sint-Stevenskerk, de Commanderie van Sint-Jan en een klein pleintje Vijfringengas met twee wilgenbomen. In de buurt van elk van deze plekken staat een door kunstenaars gemaakt stenen zuiltje, die dienst doen als afsluitpaaltje.

Valkhofpark

In de oertijd waren er op de valkhofheuvel drie heiligdommen. Later is hier door keizer Karel de Grote een burcht gebouwd, die werd verwoest en in 1155 door keizer Frederik I, bijgenaamd Barbarossa (Roodbaard), weer is herbouwd. Tijdens het beleg van Nijmegen in 1794 is deze beschadigd, waarna men besloot het te slopen en alleen de kapellen te behouden. Je vind er nu nog de Sint-Nicolaaskapel en de halfronde ruïne van de voormalige Sint-Maartenskapel. Bij beiden is de energie goed voelbaar.

Panorama van het Valkhofpark met links de Sint-Nicolaaskapel en rechts de ruïne van de voormalige Sint-Maartenskapel.
De ruïne van de voormalige Sint-Maartenskapel wordt ook wel Barbarossa-ruïne genoemd, naar de bijnaam van de keizer die het liet bouwen.

Goffertpark

Het park is in 1935 aangelegd als werkverschaffingsproject en vernoemd naar de Goffertboerderij, die nog steeds aan de rand van het park ligt. Het park heeft een grote speelweide die gebruikt wordt bij evenementen zoals circussen, popconcerten en muziekfestivals. In het park ligt het Goffertstation, de thuisbasis van voetbalclub NEC.
In het park staat de koningsboom, een grote knoestige beuk waarvan een vergroeide tak een ‘oog’ in de stam vormt. Hier en bij diverse andere bomen en het Rosarium is de energie goed voelbaar.

De Koningsboom staat bij een kruising van paden en kenmerkt zich door het ‘oog’ dat is ontstaan door vergroeide takken.
Bij de boom naast de vijver is de energie ook goed voelbaar.
In het verlengde van het Rosarium (hier in de achtergrond) ligt een strak vormgegeven vijver. Ook hier is de energie is ook goed voelbaar.

Kronenburgerpark

Nadat Nijmegen bij de Vestingwet (1874) de status van vestingstad had verloren, zijn de vestingwerken gesloopt en werden plannen gemaakt voor uitbreiding van de stad buiten de vesting. Zo werd in 1881–82 het Kronenburgerpark aangelegd, net buiten de oude stadswallen.

Volgens Marko Pogačnik bevindt zich hier een aardehartcentrum en hij noemt drie interessante plekken: de Leeuw van Nijmegen, een groep taxusbomen en een groepje van vier esdoorns op de heuvel. De esdoorns zijn verdwenen en vervangen door nieuwe aanplant. De Taxussen staan aan de achterkant van de heuvel, naast de oudste elektrische stadsverlichting van Nederland.

Het Kronenburgerpark met in het midden de leeuw en links de nieuwe esdoorns. Achter de tweede boom van links staan de taxussen.

Heilig Land Stichting

De Heilig Land Stichting werd opgericht in 1911 als katholiek centrum voor Nederland met een devotiepark waar de plaatsen uit het Heilige Land (het toenmalige Palestina) nagebouwd zouden worden. Nu heet dit Museumpark Orientalis. Het dorp eromheen heet nog steeds Heilig Land Stichting en ligt in de gemeente Berg en Dal, hoewel het tegen de bebouwde kom van Nijmegen aan ligt.

De Heilige Land Stichting is de plaats van het kosmische hartcentrum, waarvan de kern zich in het hoofdgebouw van het museumpark Orientalis bevindt. Je kunt er dichtbij komen door naar het naastgelegen natuurbegraafplaats te gaan die achter de Cenakelkerk ligt. De ingang ligt rechts van deze opvallende kerk met zijn twee klokkentorens. Ja passeert hier een bronzen fontein in de vorm van een boom en als je het pad volgt (dus niet de trap), dan kom je (vlak voor het kruispunt van paden) bij een ‘natuurtempel’ met rechts een rij beuken als zuilen en links een eik. Marko noemt dit ‘een poort naar een andere dimensie’. Als je het pad vervolgt, dan kom je bij een halfronde cirkel van muurtjes met grafstenen. Marko: ‘hier is de nabijheid tot de geestelijke wereld.’

De ‘natuurtempel’ van de natuurbegraafplaats achter de Cenakelkerk, met rechts de rij beuken en links de eik

Keizer Karelplein en Mariaplein

Het Keizer Karelplein is een grote en drukke rotonde in het centrum van Nijmegen, met in het midden een rond park. Er komen zes wegen uit op dit plein dat in 1879 is aangelegd. Vanwege het drukke verkeer is het moeilijk om veilig naar het midden te lopen en kun je de energie misschien beter vanaf de buitenkant ervaren.

Het Mariaplein is een stuk kleiner en recent gereconstrueerd. Het heeft een ovaal grasveldje met aan weerszijde de Berg en Dalseweg.

In het midden van het Keizer Karelplein is een parkje met een standbeeld van de keizer.

Ervaringen

Tijdens verschillende korte bezoeken ben ik op verschillende plaatsen geweest. Bij het stadhuis voelde ik een energie van bescherming, als een toevluchtsoord. In het Valkhofpark voelde ik sterke energie rond de (gesloten) Sint-Nicolaaskapel. Ik kreeg er de boodschap: Vrienden maken het leven licht, Samen sta je sterk, Koester je vriendschappen. Bij de halfronde ruïne van de voormalige Sint-Maartenskapel voelde ik een energie van nieuw leven en nieuwe geboorte.

Van het Goffertpark had ik gelezen over de koningsboom. Op een eerste kort bezoek kon ik hem niet vinden, maar merkte wel dat er krachtige energie is. Bij een tweede bezoek vond ik hem wel en kon de energie ook vergelijken met andere plekken in het park. Bij de koningsboom voelde ik heel krachtige energie die zorgde voor een sterke aarding. Het was lastig om de energie echt te ‘lezen’, want mijn aandacht ging dan telkens naar die krachtige gronding. Staand tegen de boom voelde ik de energie in mijn lichaam werken en leek het alsof mijn lichaam bewoog terwijl dat niet zo was. Het deed me denken aan een ervaring die ik eens had bij een demonstratie van een cranio-sacraal behandeling.
Vervolgens liep ik naar de boom bij de vijver. Daar voelde ik het contrast met de Koningsboom. Hier was de energie veel zachter en het voelde als uitrusten en ontspannen. Voelbaar was ook dat de historie hier vele energielagen had achtergelaten, met ook minder ontspannen energieën. De oorspronkelijke energie en de huidige voelden echter beide ontspannen.
Ook bij een boom onderweg naar het Rosarium, bij de vijver en het Rosarium voelde ik energieën die in het teken stonden van ontspannen, loslaten en oordeelloos zijn. In het pad dat midden door het Rosarium loopt voelde ik mijn hartchakra sterk open gaan.
Het is leuk om van hieruit ook eens door de Educatieve Natuurtuin te lopen. Een compacte verzameling van wel 13 verschillende landschappen!

Tijdens een ander bezoek ging ik naar het Heilig Land Stichting. Ik parkeerde voor de Cenakelkerk en liep naar de ‘natuurtempel’. Het voelde als een zachte landingsplaats, waar je op een zachte manier kon ‘landen’.
Bij het begin van de grafmuren vond ik de energie minder aangenaam. Het voelde alsof iets me op mijn hoofd naar beneden drukte. Naar achteren toe werd dit wel een stuk lichter.

In het Kronenburgerpark vond ik de Leeuw en de bomen eenvoudig bij de zuidelijke ingang. Bij de leeuw voelde ik een energie van moeiteloos leven. ‘Neem de weg van de minste weerstand’, was de boodschap. Bij de bomen voelde ik een energie van veiligheid en geborgenheid. Bij de vier nieuwe esdoorns liet het me zien dat je altijd veilig bent omdat je ziel/essentie niet aangetast kan worden. De Taxussen voegden eraan toe: ‘Hier ben je veilig. Je kunt je overal veilig voelen in jezelf, door je aandacht naar binnen te richten’.

Het Keizer Karelplein was een bijzondere verrassing voor me. Ik ging ervan uit dat ik er door de drukte niet naar toe kon lopen, maar toen ik er was, waren er even geen auto’s op het stuk waar ik over kon steken. Door de stoplichten bij de toegang tot het plein ontstaat er een repeterend patroon, met grotendeels voorbijrazend verkeer en soms eventjes niets. Misschien is zo’n gat in het verkeer alleen op deze plaats (aan de kant van het Kronenburgerpark) bedacht ik later.
Ik ging precies in het midden staan. Dat was een heel bijzondere ervaring, helemaal alleen, in het midden van veel geluid en beweging. De energie stroomde er ook rond en het voelde er als een as waar de wereld omheen draait of als het oog van de storm. Ik kreeg er een mooie boodschap: ‘Het leven is continue in beweging, hoe meer je tot de kern komt hoe stiller het wordt.’

De overige energieplekken (centrum, Mariaplein) heb ik nog niet bezocht.

Update (centrum)

Tijdens een nieuw bezoek bezocht ik vooral de plekken in het centrum waar ik nog niet geweest was.
Ik loop allereerst langs het stadhuis. Ik voel daar een lichte, luchtige energie, waarin de zwaarte van het leven verdwijnt. Is het toeval dat net om de hoek een straatmuzikant iets vrolijks aan het spelen is?
Daarna ga ik naar het Vijfringengas pleintje. Ik vind daar het totempaaltje, maar geen bijzondere energie.
Dan naar de Commanderie van St. Jan. Dit huisvest tegenwoordig onder andere Restaurant ‘De Hemel’ en foodbar ‘De Pelgrim’. Mooie namen en ook energetisch een hele fijne plek met een krachtige energie van levensvreugde.
Vandaar loop ik naar de Stevenskerk, startpunt voor de pelgrimsroute ‘Walk of Wisdom’. Wow, wat een krachtige plek! Dan ga ik naar het Labyrint Waalkade. Een bijzonder labyrint, waarvan het pad in het water ligt. De energie is er neutraal, maar na de Stevenskerk en met de dynamiek van het labyrint levert het me weer mooie antwoorden en inzichten.
Tevreden loop ik terug via het Valkhofpark. Tot mijn verassing staat de Valkhofkapel open. Er is een receptie van een trouwerij en hoewel de energie buiten al goed voelbaar is, merk ik dat hij binnen nog veel sterker is!
Weer een mooi toeval. Ik kan de mooie toevalligheden vandaag aan elkaar rijgen, want ik vond ook al toevallig de juiste winkel voor een reserveonderdeel en daar bleken ze onverwacht het onderdeel ook nog in voorraad te hebben.
Tenslotte gaat het regenen terwijl ik de parkeergarage inrij. Het voelt alsof mijn dag van boven wordt geregisseerd😀.

Praktisch

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Nijmegen

Locatie op Google Maps: Valkhofpark , Goffertpark

Meer informatie

Brochure ‘De Kracht(plaatsen) van Nijmegen

Youtube-video over het onderzoek en bezoek van Marko Pogačnik aan Nijmegen: youtu.be/dm9HGakB-nE

Website over de door Marko Pogačnik genoemde locaties: geomantischekaartnijmegen.wordpress.com.

Educatieve Natuurtuin Goffert: natuurtuingoffert.nl

Website Marko Pogačnik: www.markopogacnik.com


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *