Kroezeboom, Fleringen

Published by Theo on

De kroezeboom met het kapelletje ernaast (foto: Theo Buijsrogge)

Een ‘kroezeboom’ of ‘kruisboom’ is een boom, meestal een eik, waarmee vroeger een grens of kruispunt werd aangegeven. Daarnaast werd zo’n plek ook als heilige plaats bezocht en vonden er belangrijke bijeenkomsten plaats (zoals rechtspraak). De Kroezeboom van Fleringen is de oudst geregistreerde zomereik van Nederland en is tussen 1500 en 1600 aangeplant. De boom wordt tegenwoordig door boomchirurgen goed in de gaten gehouden en wordt d.m.v. vele ijzeren staven overeind gehouden.
Tijdens de reformatie werden er bij de Kroezeboom tot circa 1730 door de katholieke bevolking geheime bijeenkomsten gehouden. Daarbij werd dan een mis bijgewoond, waarbij de wagen waarop het altaar en priester werden vervoerd, diende als preekstoel. Tot de 17e eeuw stond er een veldkapel naast de boom. Ook na de sloop hiervan bleef het voor katholieken uit de omgeving een heilige plek en in 1909 werd er een nieuwe kapel gebouwd, gewijd aan het Heilige Hart van Christus. In 1944 werd deze vervangen door de huidige kapel.

De Kroezeboom wordt met ijzeren staven bij elkaar gehouden (Foto: Theo Buijsrogge)
Het informatiebord bij de Kroezeboom (foto: Theo Buijsrogge)

De Kroezeboom staat op een leycentrum, waarvan gezegd wordt dat hier wel 37 leylijnen bij elkaar komen.

Energie en ervaringen

Het is voelbaar dat dit energetisch een hele krachtige plek is.
Ik voelde hier veel levenskracht, levensenergie en voeding. Bij de kapel voelde ik goddelijke toewijding en aanbidding.
De stenen langs het pad stralen helende energie.
En de boom? Hoewel hij vol bladeren was en op afstand er goed uit ziet, voelde het in de energie alsof hij al afscheid aan het nemen was en kunstmatig in leven wordt gehouden. Hij gaf mij wel een mooie boodschap over ouderdom: Kijk niet achterom naar wat niet meer is, maar kijk vooruit naar wat nog kan. Haal eruit wat er nog in zit.

Praktisch

De Kroezeboom staat een kilometer ten noorden van Fleringen langs de N343 (van Oldenzaal naar Tubbergen). Vanaf deze N343 wordt met borden de Kroezeboom aangewezen. Vlak voor de bestemming wijzen deze borden naar de parallelweg (Oldenzaalseweg). 250m verder is er aan de rechterkant een onverharde weg (Lansinksweg) waar de boom naast staat. Je kunt naast de boom parkeren (max. 2 auto’s) als het rustig is en anders langs de Oldenzaalseweg en de laatste 200m over het pad lopen.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Kroezeboom

Locatie op Google Maps: 9QQW+3R Fleringen

Meer informatie

Meertens instituut: Bedevaart en bedevaartplaatsen in Nederland: Kroezeboom

Wikipedia: Kroezeboom

Pansophia: Kroezeboom Fleringen


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *