Koningsterp Wijnaldum

Published by Theo on

Een rustplek met een gestileerde Fibula, met op de achtergrond de Koningsterp (foto: Theo Buijsrogge)

Circa 600 m ten oosten van het dorpje Wijnaldum ligt een reeks van zes terpen. In de vijfde eeuw was dit de residentie van de legendarische eerste Friese koning Finn Folcwalding. De terpen zijn in de loop der tijd grotendeels afgegraven en het gebied is herverkaveld. In 1953 vond een boer er een deel van een waardevolle fibula (mantelspeld) en bij latere archeologische opgravingen werden andere delen ervan en andere voorwerpen gevonden die wijzen op een belangrijke machtscentrum.
De terp waar de fibula is gevonden draagt de naam Tjitsma en wordt ook wel de Koningsterp genoemd.

Deze plek is een van de krachtigste leycentra van West Europa en een kruispunt van naar schatting 100 tot 140 leylijnen. Daaronder bevinden zich de Michaëlslijn, de Clervaux-Wijnaldum-lijn en de Wijnaldum-Externsteine-lijn.

De Terpen kuierroute start bij het Archeologisch steunpunt (1) en loopt om de zes terpen heen. Het leycentrum heeft een doorsnede van bijna 700m en de kern bevindt zich op de terp ter hoogte van de oude spoorlijn (tussen (5) en (7) op de kaart).

Energie en ervaringen

Hoewel je met de terpenroute niet dicht bij de terpen komt, is de energie wel voelbaar. Ik voelde deze het krachtigst bij de terp tegenover huisnummer 22 in het buurtschap Voorrijp (tweede terp van rechts op de kaart). Het gaf een krachtige aarding en een sterke verbinding met jezelf, de aarde en het nu.
Meer naar het westen werd de energie meer vrouwelijk van aard.

Praktisch

Begin je route bij het Archeologisch steenpunt, naast de kerk van het dorp. Het is meestal gesloten, maar op een bord staat waar je de sleutel kunt krijgen. In ons geval bleek die sleutelhouder net weg te gaan en de andere op de lijst gaf geen gehoor. Een kaartje van de route vind je echter altijd bij de voordeur. En hier digitaal.

Locatie op krachtplaatsen-kaart: Koningsterp Wijnaldum

Locatie op Google Maps: 5FV6+RH Wijnaldum

Meer informatie

Archeologisch steunpunt Wijnaldum


2 Comments

Robert Verhoeven · 9 mei 2024 at 18:22

Ik vroeg me af of er wellicht inmiddels ook soort van Pelgrimstochten , langs de meest opmerkelijke door Europa lopende leylijnen bestaan, en of ( en hoe ) deze belangstellenden elkaar kunnen vinden ?

    Theo · 10 mei 2024 at 10:02

    Robert, Probeer eens een oproep in een relevante Facebook-groep

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *